Riksdagsledamoten Tobias Billström (M) vill att fler ska engagera sig som nattvandrare. Förra veckan hängde han med ut i Botkyrka. Foto: Axel Adolfsson/Roslana Cederhage

M-topp: ”Skippa myset – börja nattvandra”

För att samhället ska bli mer tryggt måste alla dra sitt strå till stacken. Det menar Tobias Billström (M) som uppmanar fler föräldrar att nattvandra: "Fler måste offra fredagsmyset för att göra en insats", säger han.

  • Publicerad 15:20, 15 okt 2021

Förra veckan begav sig Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, ut för att nattvandra i Botkyrka.

Som han ser det är otryggheten i samhället tvådelad – dels den som skapas av organiserad brottslighet, dels den som infinner sig vid mörkrets inbrott.

Att polis och åklagare har rätt resurser för att tackla det förstnämnda är viktigt, menar Tobias Billström, men säger att det är lika viktigt att man på individnivå gör det man kan för att öka tryggheten i sitt närområde. Där kommer nattvandrarna in.

Att det är ett föräldrainitiativ och bygger på frivillighet är viktigt – att föräldrar tar ansvar att i samband med helger gå ut och vara där undgomar finns.

– På så vis kan de få en uppfattning om vad som händer på gator som kanske uppfattas som trygga på dagtid, och bidra till ett bättre samhälle.

Att sprida ansvar

Intresset för att nattvandra ser lite olika ut runt om i Stockholm. Vasastan hade länge inga frivilliga, samtidigt som det på Södermalm har varit bättre uppslutning.

– Det är något jag själv brottas med som förälder till två barn, att på fredagar välja mellan fredagsmys och att göra en insats. Men om fler deltar har vi större möjlighet att sprida ansvaret över flera grupper och personer.

Nattvandrar du?

– Nej, förutom på 90-talet när jag var kommunpolitiker i Malmö och inte hade barn. Sedan kom studieåren, och det föll bort. Men nu har jag barn, och ett är på väg in i yngre tonåren så det är dags att göra en insats.