Nedplockat. Alliansen i Järfälla har beslutat att ta ner konstverket "I Amelins Anda" som suttit på vägen i Järfällasalen i kommunhuset. Foto: Mikael Andersson

M tog ner offentlig ”Marx-konst”

Moderaterna i Järfälla har bestämt att konstverket "I Amelins anda" ska plockas ner från väggen i fullmäktigesalen i kommunhuset. Anledningen är att de uppfattar verket som antidemokratiskt. Något som får Vänsterpartiet att rasa.

  • Publicerad 17:13, 17 sep 2019

Det var för ett par veckor sedan som kommunhusets vaktmästare ihop med kommunens konstansvariga tog ner konstverket "I Amelins anda" från väggen vid åhörarläktaren i Järfällasalen, där fullmäktige brukar sammanträda.

Detta efter ett beslut från Moderaterna. Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, berättar att hon under sina år som kommunpolitiker fått frågor om konstverket från besökare, liksom att hon personligen reagerat på innehållet.

– Många har tittat på det här verket och sett det som en hyllning till Karl Marx. Man har sett det som ett konstverk i antidemokratisk anda. Järfällasalen är vår fullmäktigesal, hjärtat i den demokrati vi har. Alla ska känna sig trygga där, och vi ska fatta demokratiska beslut i den andan. Symboler som speglar antidemokratiska värderingar hör inte hemma där, det är inte en lämplig plats, säger Emma Feldman.

Konstverket består av en trärelief i två delar, och konstnären bakom heter Lenny Clarhäll. "I Amelins anda" syftar till den svenska konstnären Albin Amelin, som ofta skildrade arbetare i sin konst, och själv var kommunist.

Fram till 1981 fanns ett konstverk signerat Albin Amelin själv i Järfällasalen, men då det blev stulet 1981 gjordes beställningsverket "I Amelins anda" för försäkringspengarna efter stölden. Sedan 80-talet har verket suttit i salen, och under 1990-talet flyttades den från bottenplan till väggen på åhörarläkten, där den var placerad fram till ett par veckor sedan.

"Känns obehagligt"

Bo Leinerdal (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla, har skrivit en interpellation till Emma Feldman, med frågor om beslutet, som ska tas upp när kommunfullmäktige sammanträder i Järfällasalen måndag 23 september.

– Jag får dåliga vibrationer av det här, oberoende av skäl så är det oanständigt. Den konstnärliga friheten och oberoendet ska inte politiska partier lägga sig i, och det här väcker frågan om Alliansens syn. Att ge order om att plocka ner en viss tavla, det känns obehagligt, säger Bo Leinerdal.

Men Emma Feldman menar inte att syftet är att inskränka konstens innehåll.

– Jag har inte någon avsikt att styra någon konst i kommunen, och det kommer jag inte göra. Men den här tavlan är en symbol för antidemokratiska värderingar, och den hör inte hemma i fullmäktigesalen där vi har våra sammanträden, säger Emma Feldman.

Vad ska hända med verket, kommer ni att leta efter en ny placering?

– Det är ingen plan som jag har. Den finns i kommunens konstsamling där man också har andra tavlor, och jag har ingen avsikt att blanda mig i det över huvud taget.

"I Amelins anda", av Lenny Clarhäll, som nu plockats ner från fullmäktigesalen på begäran av Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Bo Leinerdal

"I Amelins anda", av Lenny Clarhäll, som nu plockats ner från fullmäktigesalen på begäran av Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Bo Leinerdal