M tappar dominansen i Vasastan – backar överallt

Moderaterna i Vasastan tappar dramatiskt. Partiet förlorar väljare i alla mätbara valdistrikt och är nu under 30-sträcket på flera håll. – De har fått skulden för Nobel Center, tror Carl Johan Bährner.

  • Publicerad 15:48, 13 sep 2018

Moderaternas överlägsna dominans i Vasastan är över. Från att ha haft över 40 procent av väljarnas förtroende på flera håll i stadsdelen har partiet backat i alla distrikt som går att mäta.

I de traditionellt starka M-kvarteren kring Rådmansgatan, Döbelnsgatan och norra Luntmakargatan backade partiet med 12,5 procentenheter och ligger nu strax över 30 procent.

– Jag tror att det är generellt, M tappar och väljarna går till SD, säger Carl Johan Bährner som bor i området.

Nobel Center-effekt

Hans analys får stöd i siffrorna från Valmyndigheten. SD går framåt i hela Vasastan och särskilt i kvarteren intill Observatorielunden, förvisso från låga nivåer.

Många talar om en ”Nobel Center-effekt” där M-väljare bytt sida bara för att stoppa bygget. Carl Johan Bährner hör till en av dem.

– Det blev avgörande för mig lokalt. Det är tragiskt att det ska byggas, precis som det är tragiskt att byggnader som Astoriahuset rivs. Även om det inte nödvändigtvis är Moderaterna som drivit frågorna är det de som fått skulden, säger han.

Vi håller det inom familjen

Petra Gardos Ek (M)

”Vill rösta mer humant”

Vasastadsbon Madeleine Rönnerdahl tror att frågan om Nobel Center har bidragit, men att det finns fler anledningar till tappet.

–  Jag tror att många har reagerat på det hårda klimatet som råder just nu och vill rösta mer humant. Man är rädd för att M ska samarbeta med SD och därför röstar man inte på dem, säger hon.

Madeleine Rönnerdahl kommer inte att ”gråta blod” om Nobel Center byggs. Foto: Pekka Pääkkö.

”Håller det inom familjen”

Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, tar valresultatet med ro.

– Det är aldrig kul att förlora eller tappa, det jublar man inte över. Men de vi tappat till är vad jag förstår andra allianspartier. Vi håller det inom familjen, säger hon.

Tror du på Nobel Center-effekten?

– Det är svårt att säga så här kort efter valet. Det M har stått fast vid är att Nobelstiftelsen behöver ett nytt hus, men att vi vill utreda utformningen och rädda Tullhuset. Det har inte riktigt kommit fram i debatten. Vi ska göra en valanalys och se vad den visar.

Petra Gardos Ek (M) låter sig inte nedslås av resultatet.  Foto: Pekka Pääkkö.

SD har medvind

Den andra förloraren i valet är MP som även de minskar i nästan alla distrikt. I Sabbatsberg har partiet gått från 15,1 till 7,7 procent av rösterna och i sitt starkaste fäste i Atlasområdet har man minskat från 13,5 till 8,6.

Vinnarna är istället L, C, V och KD som går framåt på flera håll. SD ökar också rejält. I partiets starkaste fäste intill Observatorielunden fick partiet 8,9 procent av rösterna.