M skickar enkät till 21 000 hushåll på Lidingö

I dagarna får alla hushåll på Lidingö en enkät av Moderaterna på ön. I jätteenkäten ställer de frågor om till exempel kollektivtrafik och byggtakt. – Jag tror aldrig tidigare ett parti har skickat en enkät till samtliga medborgare, säger Anna-Carin Pehrson, (M).

  • Publicerad 05:00, 11 dec 2019

I kommunvalet 2018 rasade Moderaterna på Lidingö till rekordlåga siffror.

Katastrofval för M på Lidingö

2006, när partiet gick som bäst på ön fick man 43 procent av rösterna. Sedan dess har siffrorna dalat,  2018 fick man 26 procent av rösterna, rekordlågt för moderaterna på Lidingö.

Starten för den nya majoriteten tillsammans men Lp, Kd och L blev inte heller den bästa när arvodesskandalen i december förra året skadade förtroendet för Lidingös toppolitiker.

Bråkig mandatstart för majoriteten

Nu har moderaterna och majoriteten jobbat med att återfå förtroendet genom det ”det lyssnande ledarskapet” som de lyfter fram.

Enkäten som Moderaterna nu skickar ut till alla hushåll på ön är ytterligare ett försök att komma väljarna på Lidingö närmare och förstå dem.

– Politik handlar om att förstå människor. Eftersom vi förlorade så många mandat måste det vara något vi inte har lyssnat tillräckligt väl på, säger Anna-Carin Pehrson, ordförande för Lidingömoderaternas partiförening.

M på Lidingö får ny ordförande

Frågorna i enkäten går att svara på digitalt eller skicka in med brev. De handlar om vad man tycker om ön nu, dess utveckling och vad man hoppas på i framtiden. Tycker man att byggtakten är lagom? Vill man till exempel att det byggs mer villor eller flerfamiljshus? Hur ser man på tryggheten och vad tycker man om kollektivtrafiken?

Enligt Anna-Carin Pehrson är enkäten unik.

– Jag tror aldrig tidigare ett parti har skickat en enkät till samtliga medborgare i en kommun av Lidingös storlek, säger hon  i ett pressmeddelande.

Hon berättar att man jobbat noga med frågorna. I somras förbereddes de genom ett antal djupintervjuer med Lidingöbor. Moderaterna har inte heller tagit fram frågorna själva, utan tagit hjälp av ett externt undersökningsföretag.

– Det handlar inte om att vi gör en enkät för att bevisa att vi har rätt nu, inte alls, vi vill lyssna, säger Anna-Carin Pehrson.