"Jag tycker även att stadsdelsförvaltningen bör se över möjligheten att ha någon form av information om att en slant i en mugg inte är någon hjälp utan snarare befäster utanförskap och segregation" säger Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd. Foto: Stockholms stad / Karin Nilsson

M: Skänk inte pengar till tiggare

Moderaterna på Norrmalm vill ha fler åtgärder för att få bort tiggarna från gatan. Nu vill man i en informationskampanj uppmana Vasastadsborna att inte skänka pengar.

  • Publicerad 16:41, 19 jan 2017

Moderaterna har tidigare gått ut med att man vill att Norrmalm blir pilotstadsdel och låter ordningsvakter avhysa tiggare. Nu fortsätter man på samma linje. I en skrivelse uppmanar partiet stadsdelsförvaltningen att kartlägga hur många tiggare som finns på Norrmalm.

– Jag tycker även att stadsdelsförvaltningen bör se över möjligheten att ha någon form av information om att en slant i en mugg inte är någon hjälp utan snarare befäster utanförskap och segregation. Att bejaka tiggeri är kontraproduktivt, riktig och långsiktig hjälp måste till på annat sätt, säger Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Hon vill också att tiggarna ska erbjudas ekonomisk hjälp att åka hem.

– Det är i hemländerna och inte här som problemet ska lösas. Folk är rädda för dem och det är inte människovärdigt att sitta på gatan och tigga, säger Petra Gardos Ek (M).

Tiggare finns i hela staden. Är det här en stadsdelslokal fråga?

– Man ser väldigt många i Vasastan, till exempel på Sveavägen. I polisens medborgarenkät pekas illegala boplatser ut som en av orsakerna till otrygghet. Vi på Norrmalm behöver ta vårat ansvar.