"Det är bra att det finns ett engagemang hos grannarna, men det här är helt fel väg att gå", säger Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stadshus. Foto: Peter Knutson/Ellinor Prawitz

(M) rasar mot nya väktartrenden

Det är oacceptabelt att boende ska betala privata väktare ur sin egen ficka för att känna sig säkra. Det menar Moderaterna i Stockholm som nu vill se fler väktare i kommunal regi.

  • Publicerad 16:47, 23 nov 2017

Efter vår artikel om den nya granntrenden där allt fler får upp ögonen för att hyra in privata väktare att patrullera bostadsområden har Moderaterna i Stockholms stad reagerat.

– Vi är kritiska till det här som vi ser, att stockholmare får betala ur egen ficka när det kommer till trygghetsinsatser. Det är bra att det finns ett engagemang hos grannarna, men det här är helt fel väg att gå, säger Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stadshus.

Nya trenden: Grannar hyr in egna väktare

Hon tillägger:

– Det är inte alla som kommer kunna betala själva för trygghetsinsatser och det visar nånstans att vårt rättssystem och samhälle inte fungerar.

"Helt ny nivå som oroar"

Senast i helgen skedde ett brutalt rån i Bromma där en kvinna och barn blev fastbundna i sitt hem medan gärningsmännen sökte igenom huset. Den här typen av eskalerande brottslighet oroar Moderaterna.

– Vi får hoppas att det inte sker igen, men det måste finnas en beredskap. Man förknippar bostadsinbrott med någon som inte är hemma. Men det här är en helt ny nivå som oroar, säger Anna König Jerlmyr.

Nytt initiativ: Spångabor vill ordna egna vakter

65 miljoner till väktare

I sitt budgetförslag för 2018 har Moderaterna i Stockholm därför avsatt 65 miljoner kronor till en särskild trygghetsjour, med säkerhetsvakter i kommunal regi.

– Det är ett komplement till stadsdelarnas egna trygghetsarbete. De här ordningsvakterna ska upphandlas centralt och kunna verka i hela Stockholm, dygnet runt, där de behövs som mest, säger Anna König Jerlmyr.

Varför lägger man inte de pengarna till att stärka polisen istället?

– Självklart hade vi sett fler poliser i första hand, men det är olika budgetar och polisens är nationellt styrd. Men lokalt måste vi fundera på vad vi kan göra nu, i det vakuum som har uppstått från att vi har så mycket färre poliser i Stockholms stad.

Nu går Täbybor ihop för att anlita vaktbolag

Brutalt bilrån – kvinna och barn bands fast