Lämnar. Tidigare M-politikern Tapani Juntunen har länge förespråkat en restriktivare migrationspolitik och normalisering av Sverigedemokraterna. Nu lämnar han partiet och posten i Skärholmens stadsdelsnämnd. Foto: Arkivbild

M-politiker vill rösta på SD – nu lämnar han partiet

Tapani Juntunen (M), ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd, gick i helgen ut med att han i valet skulle rösta på SD. Nu lämnar han partiet och sina uppdrag.

  • Publicerad 11:16, 9 maj 2017

– Jag har inte varit särskilt nöjd med Moderaternas migrationspolitik och har varit en besvärlig medlem på olika sätt. Nu kände jag att inte kommer längre, så då är det lika bra att lägga ner, säger Tapani Juntunen.

I helgen gick den tidigare Skärholmsmoderaten ut med att han i riksdagsvalet tänkte rösta på Sverigedemokraterna på sin privata Facebooksida. Nu har han avslutat sitt medlemskap i Moderaterna och avsagt sig sin post i Skärholmens stadsdelsnämnd.

– Jag är ju valledare, nästa år är det valår och jag har ingen lust att propagera för ett parti och ett valprogram jag inte tror på. Så jag gav upp, det här har varit något som gnagt i mitt sinne länge nu, säger Juntunen.

Du beskriver dig själv som konservativ homonationalist. Vad tycker du om SD:s syn på HBTQ-frågor?

– De har inte alls någon bra syn på de frågorna, där ligger de absolut efter andra partier. Jag förstår inte varför de har en så konservativ syn på det, att de bland annat är emot homoadoption. Men det är för migrationspolitiken jag röstar på dem, de är det enda partiet som är för ett kvotsystem.

SD-närmanden splittrar Alliansen i Skärholmen

Juntunen uppger att flera partier uppvaktat honom efter beskedet att han hoppat av Moderaterna.

– Vi får se om jag kommer att nappa på något av erbjudandena eller om jag kommer agera som nätaktivist på egen hand, säger han.

Elisabeth Johnson, ordförande för Skärholmsmoderaterna, kan inte komma på att någon både lämnat sin plats i stadsdelsnämnden och partiet på samma sätt tidigare.

– Det är jättetråkigt, men det är hans eget beslut och vi får respektera det. Det är väl det som kallas demokrati – man har rätt att byta åsikt och hans hjärta klappar för något annat nu, säger hon.

SD-närmanden väckte reaktioner

Tapani Juntunen har suttit i Skärholmens stadsdelsnämnden sedan 2011. Södra Sidan har tidigare skrivit om reaktionerna i stadsdelsnämnden när han började förespråka en striktare migrationspolitik, samt samarbete med och en normalisering av Sverigedemokraterna.

Liberalernas ordförande Jan Jönsson tyckte det var problematiskt för samarbetet i Alliansen och riktade kritik mot Juntunen: "Det ärligaste mot väljarna vore om han gick över till SD, om det är dem han sympatiserar med". Men Moderaterna såg inga problem med det: "Vi har fri debatt och högt till tak i vårt parti. Och där har Tapani rätt att försöka påverka migrationsdebatten, även om han har en annan åsikt än partiet som helhet", sa ordförande Elisabeth Johnson (M).

Visa merVisa mindre