Anna König Järlmyr har reagerat på Mitt i:s granskning. Foto: Karl Martinsson

M om skolgranskningen: ”valfriheten är hotad”

”Valfriheten är hotad i Stockholm.” Det menar oppositionsborgarrådet Anna König Järlmyr (M) efter Mitt i:s granskning av skolföretagens vinster.

  • Publicerad 11:30, 21 dec 2016

I går, tisdag, kunde Mitt i Stockholm avslöja att bara var femte friskola som drivs av aktiebolag i Stockholm skulle klara regeringens nya förslag på vinsttak. Det efter att vi gått igenom årsredovisningarna för alla friskolebolag i stan.

Granskningen fick oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att reagera.

– Er granskning visar tydligt hur det skulle bli om förslaget genomfördes. Ser man till socialdemokraterna i Stockholm driver de också en politik som i förlängningen kommer att hota valfriheten, säger hon.

– Vi har ett skolborgarråd som å ena sidan säger att valfrihet är viktigt, å andra sidan säger nej till att fristående skolor ska få etablera sig, något staden har fått backning på av Skolinspektionen.

Visar inte undersökningen på att många skolor skulle kunna ta ut mindre vinst?

– Jag har träffat många som driver skolor. Inte sällan berättar de om hur de belånat sig och tagit risker. Då måste de också kunna få en viss utdelning på det investerade kapitalet. Det viktigaste är att det är hög kvalitet. Ser man till vilka skolor som Skolinspektionen gett viten är det 80 procent kommunala.

Förslaget från regeringen innebär inte en gräns för hur mycket pengar, eller utdelning, aktieägarna får ta ut ur verksamheten. I stället är det en gräns för hur mycket vinst skolföretaget får göra varje år. Det innebär att även besparingar inom företaget till framtida satsningar kan begränsas. Något Anna König Jerlmyr är kritisk till.

– Skolor kan behöva överskott att ta med i verksamheten. I kommunala skolor är man van vid underskott. Man kan uppvisa negativa resultat år efter år. Den sitsen har inte friskolor. De behöver en viss ekonomisk trygghet, säger hon.