En av affischerna i Moderaternas kampanj som lanserades i veckan. Foto: Henrik Lindstedt

M om kritiserad kampanj: Vi ville ha ett lättsammare tilltal

"I Stockholm ska det bara finnas go zones." "Kniv i skolan? Bara på träslöjden." Moderaterna drog igång sin valkampanj i veckan. Smart eller olämpligt? M har spårat, enligt Ali Khalil, Albybo och gruppledare för MP i Botkyrka.

  • Publicerad 11:21, 26 jan 2018

"I Stockholm ska det bara finnas go zones", "Kniv i skolan? Bara på träslöjden" och "Tillåtet gängtecken i skolan: handuppräckning". Det är några av M:s slogans i valkampanjen som mötte stockholmare i tunnelbanan och i sociala medier i veckan.

Urspårat och ett stolpskott, tyckte Ali Khalil (MP) när han såg affischerna imorse.

– Det är populistiskt. De vill svartmåla Sverige och få väljare att rösta av rädsla. Man highlightar gängtecken och knivar i skolan istället för att prata om betyg och ordning. De ger en bild av att allt är knas, säger Ali Khalil.

M:s kommunikationschef Mattias Thorsson tycker inte att partiet svartmålar och är populister.

– Det finns en relevant oro. Den senaste tidens dåd har gjort att många stockholmare ställt sig frågan: hur kan det här ske? Vi har valt att göra en kampanj med lättsammare tilltal. Vi vill inte svartmåla men det finns områden som är särskilt utsatta för kriminalitet. Vi vill ta i itu med det, säger han.

Är inte gängkriminaliteten och otrygghet i skolan sånt vi måste prata om?

– Jo man ska prata om det och åtgärder mot det. Men sakligt. Och jag tycker att det är olämpligt att i kollektivtrafiken ha ett skojigt tilltal om knivar i skolan som barn möter när de åker till skolan, säger Ali Khalil.

Mattias Thorsson tycker att den lättsamma tonen har en poäng.

– Man kan diskutera om det är lämpligt. Vi har valt det för att signalera hoppfullhet, vi tror att problemen går att lösa.

Ali Khalil (MP) är också kritisk till slogan att alla områden ska vara "go zones", i motsats till no go zones - en amerikansk term som används om områden där problem med gängkriminalitet är så allvarliga att polis inte kan gå in.

Polisen har själva vänt sig mot begreppet "no go zones", är det ansvarsfullt av Moderaterna att använda det då?

–Det gör vi inte, vi säger go zones, säger Mattias Thorsson.

Men det är ju i motsats till no go zones.

– Nej. Alla platser är inte go zones alltid. Det är självklart att alla platser kan man vistas på vissa tider. Men inte alla tider, folk är rädda att gå ut eller åka tunnelbana eller vistas på ett torg. Det är inte samma sak som att det är en no go zon.

Men att M använder sig av ortenslang som aina (polis) tycker Ali Khalil är bra.

– Jag välkomnar att man använder begrepp som aina och yalla. Vi influeras av olika språk, turkiska, spanska och arabiska, det är en del av det mångkulturella samhället. Men kampanjen som helhet tycker jag är dålig.

På twitter har hashtaggen #slutsnackat kuppats av M:s politiska motståndare. Bland annat har SSU gjort om en av M:s slogans. Under "Kniv i skolan? Bara på träslöjden" har de lagt till: "I Moderaternas skola smörar vi mackorna med gaffel".

Moderaterna i Botkyrka har inte delat kampanjen på sin twitter och Facebook.