M och V oroliga kring nedläggningar av lokala bvc i Haninge

Lokala moderater och vänsterpartister i Haninge tycker det är förhastat att lägga ned bvc i Brandbergen och Jordbro. – Jag tror inte detta är rätt beslut, säger Sedat Dogru (M) till Mitt i.

  • Publicerad 13:59, 28 jun 2019

Fyra barnavårdscentraler i Haninge ska bli till en när bvc i Jordbro, Brandbergen och Vendelsö läggs ned.

I stället ska en samlad familjecentral öppna i Handen i höst, vilket Mitt i berättat tidigare.

Nu har de lokala moderaterna och vänsterpartisterna i Haninge enats i sin kritik mot beslutet.

Finns majoritet för beslutet

Både Sedat Dogru (M) och Samuel Skånberg (V) i Haninges socianämnd vill att nedläggningarna pausas tills en konsekvensanalys är gjord.

Det finns i dag en majoritet både i regionen och på Haninge kommun för planerna, men det var först i april som nämnden informerades, enligt Sedat Dogru.

– Familjecentralerna i Jordbro och Brandbergen är uppskattade och välbesökta och öppnades för just lokalborna för ett tiotal år sedan. Kommer folk från Jordbro och Brandbergen att åka till Handen? Det vet vi inte. Jag tror inte detta är rätt beslut, säger Sedat Dogru.

Tycker att informationen varit bristfällig

Det är på familjecentralerna barn som far illa upptäcks, menar han.

– Jag tycker att regionen brustit i sin information till oss. Jag bor i Handen. Om den verksamhet jag går till 500 meter ifrån mig en gång i veckan flyttar till Tungelsta så kommer jag kanske åka till verksamheten i Tungelsta en gång om året i stället för en gång i veckan i Handen. Men jag hoppas såklart jag har fel. Vi får se i höst.

Vänsterpartiets Samuel Skånberg skriver i sitt egna förslag att Haninges förvaltning själva uppgett för nämnden att besöken från Jordbro och Brandbergen väntas minska genom flytten:

”Båda kommundelarna är listade av polisen som utsatta områden utifrån geografiskt avgränsade områden, låg socioekonomisk status, kriminell inverkan som utgörs av direkta eller indirekta påtryckningar”, skriver han och fortsätter:

Får namnet Haninge bvc

”Vid en omlokalisering till centrala Handen finns det lite som talar för att den målgrupp man träffar i dag kommer att följa med.”

Från och med i höst måste alltså alla föräldrar ta sig till den nya, samlade familjecentralen i Handen som får namnet Haninge bvc.

Sjukvårdsrådet Anna Starbrink försvarar den lokala bvc-reformen i Haninge för Mitt i.

– Det mindre sårbar bemanning vid till exempel sjukfrånvaro, säger hon i denna artikel till Mitt i.