Kommunalråden Erik Andersson (M) och Tobias Karlström (KD) i Täby vill ha tiggeriförbud i utpekade zoner i Täby. Foto: Erik Lejdelin/Mostphotos

M och KD vill ha tiggeriförbud i Täby

Kommunalråden Erik Andersson (M) och Tobias Karlström (KD) vill ha tiggeriförbud vid återvinningsstationerna i Täby. – Visar det sig att det finns otrygghet på fler platser efter vi genomfört detta steg så får vi utöka det, säger Tobias Karlström.

  • Publicerad 12:57, 4 jun 2019

Moderaterna och Kristdemokraterna i Täby fick med sig en majoritet i kommunstyrelsens för förslaget att utreda tiggerifria zoner i kommunen.

Kommunalrådet Erik Andersson förklarar att det in första hand handlar om införa ”förbud mot passiv och aktiv insamling av pengar” vid ett tiotal återvinningsstationer.

– Vi har uppmärksammat ett problem att våra Täbybor känner sig otrygga vid återvinningsstationerna.

”Täbybor känner sig otrygga vid återvinningsstationerna”

Kommunalrådet Erik Andersson (M)

KD: Behövs ändring i lokala ordningsstadgan

Tobias Karlström förklarar att flera Täbybor har hört av sig till kommunen om att det är problem med tiggeri runt återvinningsstationerna. Även i kommunens dialog med polisen har detta kommit upp som ett otrygghetsproblem, uppger han.

– När vi pratar med polisen så bekräftar och berättar de för oss att det är ett problem som de lägger tid på. För att kunna jobba proaktivt och kunna vända den här otryggheten behöver det göras en ändring i den lokala ordningsstadgan med införande av tiggeriförbud, anser Tobias Karlström.

Tiggeriförbud på tiotal platser

Kommundirektör Katarina Kämpe har fram till i höst att utreda på vilka platser tiggeriförbudet bör införas och hur stora förbudszonerna ska vara, enligt. Erik Andersson.

– Vi utgår varifrån det finns ett trygghetsproblem, men många av de här ställena finns i närheten av entréområden och butiker och då får vi sedan se hur stora de här förbudsområdena ska vara, säger Andersson.

(M) vill förbjuda tiggeri i hela Täby

Varken Tobias Karlström eller Erik Andersson är främmande för ett mer generellt tiggeriförbud i Täby.

– För vår del i KD så tycker vi det är viktigt att kunna införa förbud lokalt, där det finns skäl och så är det här, säger Tobias Karlström, men tillägger: Visar det sig att det finns otrygghet på fler platser efter vi genomfört detta steg så får vi utöka det.

Erik Andersson är tydlig om Moderaternas ståndpunkt:

– Vi vill ju se ett nationellt tiggeriförbud i grund och botten. Vi skulle inte ha något problem med att förbjuda det i hela kommunen.

Centern emot tiggeriförbudet

Täbyalliansen, som tillsammans drivit igenom flera stora beslut, var dock inte eniga i frågan om tiggeriförbud vid behandlingen av förslaget i kommunstyrelsen.

Centerpartiet ansåg att ett tiggeriförbud skulle vara ett slag i luften och att utredningen är ett slöseri med skattebetalarnas pengar: ”Ett förbud vid en plats riskerar med stor sannolikhet bara att flytta tiggeriet till en annan plats i kommunen eller till närliggande kommun”, skriver Annica Nordgren.

Liberalerna säger också nej

Kommunalrådet Hans Ahlgren, gruppledare för Liberalerna, var också emot förslaget:

– Vi är väldigt tydliga. Det M och KD vill ha är ett tiggeriförbud och vi säger nej till detta, säger Ahlgren till Täby direkt.

Erik Andersson: ”Märkligt”

Erik Andersson har noll förståelse för att en del tycker att ett tiggeriförbud är kontroversiellt.

– I över hundra år har vi i Sverige försökt motverka fattigdom och därför tycker jag att det är märkligt att man kan acceptera en försörjning i form av att tigga pengar.

Tidigast i oktober i år väntas ett slutgiltigt förslag kunna tas upp till beslut i kommunfullmäktig, enligt Erik Andersson.

Fakta

Tiggeri inte olagligt i Sverige

Att tigga är inte olagligt eller straffbart enligt svensk lag. I vissa fall kan det prövas om det är fråga om verksamhet som omfattas av tillstånd enligt ordningslagen eller lokala föreskrifter.

Det är inte heller straffbart med tiggeri som bedrivs i mer organiserad form – om det som avses är att tiggare samordnar sina aktiviteter, bor, reser och lever tillsammans.

Källa: Polisen.se
Visa merVisa mindre