Oskar Weinmar (M) tar över som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Victor P. Munther

M-ledaren om nya rollen: ”Tungt ansvar att bära”

Oskar Weinmar (M) valdes till kommunstyrelsens ordförande under tisdagens extrainsatta kommunfullmäktige. En kommunstyrelse han kommer att leda i minoritet. – Det är ett tungt ansvar att bära, säger han.

  • Publicerad 14:54, 31 okt 2018

Under tisdagens extrainsatta kommunfullmäktige stod det klart att Moderaternas gruppledare, Oskar Weinmar, tar över ordförandeposten i kommunstyrelsen. Hans föregångare, Mathias Bohman (S), valdes till andre vice ordförande och till vice ordförande valdes Maria Fälth (KD).

– Det är ett tungt ansvar att bära, säger Oskar Weinmar om sina nya roll som ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag ser fram emot att fortsätta ägna all min yrkesverksamma tid åt att försöka göra en bra kommun ännu bättre. Att nu få axla det ansvaret i form av kommunstyrelsens ordförande gör en väldigt ödmjuk, fortsätter han.

Leder kommunstyrelsen i minoritet

Som Mitt i tidigare rapporterat har Väsbyalliansen arbetat för att minska antalet ledamöter i kommunstyrelsen från 15 till 13 – för att på så sätt få egen majoritet. Men oppositionen lät sig inte övertalas och på fullmäktige röstade majoriteten för 15 ledamöter. Det innebär att mandatfördelningen blir sju för Väsbyalliansen, sex för de rödgröna och två för Sverigedemokraterna. SD behåller därmed sin vågmästarroll.

Inte heller i kommunfullmäktige samlar Väsbyalliansen tillräckligt med mandat för egen majoritet – 25 av 51.

Ökad trygghet i fokus

Oskar Weinmar kommer alltså leda ett minoritetsstyre kommande fyra år. Han pekar bland annat ut tryggheten som en av de stora utmaningarna under mandatperioden.

– Väsbyborna ska kunna känna sig trygga runt om i kommunen, alla tider på dygnet. Det är någonting som verkligen har förvärrats under senare år. Där behöver vi ta krafttag och det kommer vi göra, säger han.

På tisdagen valdes även de nya kommunalråden: Oskar Weinmar (M), Roland Storm (VB), Maria Fälth (KD), Ann-Christin Frickner (C) Margareta Hamark (L) och Mathias Bohman (S) som valdes till oppositionsråd.