Husby centrum fick aldrig mobila ordningsvakter. Foto: Stefan Källstigen

M kräver att Wanngård kommer till Järva

Trots löften om lokala vakter i Järva ansökte aldrig stadshuset om tillstånd för mobila ordningsvakter i området. Nu kräver M att Karin Wanngård (S) kommer ut till Järva och förklarar sig.

  • Publicerad 15:43, 29 aug 2018

Efter dödsskjutningar i Järva och oroligheter på flera platser i Stockholm lovade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm i februari i år att ett bilburet team med ordningsvakter skulle patrullera i Stockholm för att öka tryggheten, berättar SVT. 20 miljoner kronor har lagts på projektet. Hittills är det bara Norrmalm och Hornsbergs strand som fått tillstånd att använda ordningsvakterna, medan utsatta områden i förorten står utan.

Stadshuset har ansökt om att få ha dessa ordningsvakter på nio platser, varav endast två har beviljats. Järva fanns inte med bland de platser som det ansöktes om. 

– Trots att stadsdelarna kring Järva hör till de mest otrygga i hela staden har stadshuset valt att inte ens ansöka om tillstånd för de mobila ordningsvakterna i vare sig Rinkeby-Kista eller Spånga-Tensta. Socialdemokraterna i Rinkeby-Kista har uttryckligen lovat att dessa ordningsvakter även skulle komma Järva till del, säger Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Kräver att Wanngård kommer till Järva

Han kräver nu att Karin Wanngård kommer till Järva och förklarar varför Norrmalm prioriteras i första hand.  

– Alla förstår att en ordningsvakt inte kan hindra en pågående gängskjutning, men fler ordningsvakter kan bidra till trygghet, att unga killar undviker att stöka i centrum och förhindra mindre grova brott. Därför blir jag frustrerad över att majoriteten inte tar dessa frågor på allvar, säger Benjamin Dousa (M), i ett pressmeddelande.