Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M). Foto: Elias Ljungberg/Hanna Lilja

M kan tänka sig ett samarbete med SD

Förhandlingar som ska frambringa en ny politisk majoritet är i full gång – och Moderaterna utesluter ingenting. – Vi kan jobba med alla partier, säger Daniel Källenfors (M).

  • Publicerad 16:28, 23 sep 2022

Vi tycker att Lidingö är för litet för att mobba partier.

Nu träffar representanter för alla partier i fullmäktige varandra för att diskutera hur samarbetena framöver ska se ut.

Moderaterna är det största partiet på ön, men de har ingen egen majoritet.

Skulle de göra som förra mandatperioden och styra tillsammans med Lidingöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna skulle de ha mer än nog med mandat för att bilda majoritet.

Öppna för allt

Men nu öppnar Daniel Källenfors för alla möjligheter. Moderaterna träffar alla partier och för en dialog som ska reda ut vilka som tillsammans ska bilda den politiska majoriteten.

Om majoriteten kommer att se ut som den gjort eller om det blir en ny konstellation vill Daniel Källenfors inte svara på just nu.

– Inom Moderaterna träffar vi alla partier för att prata om vad som är viktigt för varje parti.

– Utifrån det mejslas det sedan fram en majoritet. När vi tror oss veta vilka vi vill jobba med skriver vi ett gemensamt program och diskuterar nämndfördelningen.

SD – små på Lidingö

Sverigedemokraterna är små på Lidingö, liksom i Stockholms stad och flera andra kommuner i regionen. De har bara 5,5 procent av öbornas röster – vilket är något färre än vid valet 2018. Men det hindrar inte att partiet skulle kunna bli en del i en ny majoritet.

Kan du tänka dig att bilda en allians med SD?

– Ja, vi kan jobba med alla partier.

M i Stockholm har uttryckt att väljarna i Stockholm inte stödjer SD som övriga Sverige, och att de inte är intresserade av en allians med dem. Hur ser du på det?

– Vi tycker att Lidingö är för litet för att mobba partier. Vi ser alla partier som vill bidra till ett bättre Lidingö som möjliga samarbetspartners.

När Mitt i pratade med Daniel Källenfors hade han två partier kvar att träffa. Han tror att förhandlingarna tar åtminstone ett par veckor till.

Preliminärt valresultat Lidingö

M: 28 % (26,2)*

C: 14,5 % (16,8)

S: 13,1 % (10,5)

Lidingöpartiet: 16,9 % (13,6)

L: 8,7 % (11,6)

SD: 5,5 % (5,9)

V: 3,7 % (3,6)

KD: 5,1 % (6,3)

MP: 3,8 % (5,1)

Övriga partier: 0,5 %

Lidingö stad hade 36 482 röstberättigade invånare
1 mars 2022.

Visa merVisa mindre