M: ”Ingen satsning på förskolan i S-budgeten”

Haninges oppositionsråd Martina Mossberg (M) tycker inte att S-styrets klubbade budget för kommande år imponerar. ”Det är väldigt många vackra ord men få satsningar”, säger hon till Mitt i.

  • Publicerad 18:00, 19 jun 2018

Samarbetskoalitionen i Haninge (S, C OCH MP)  fick igenom budgeten på det sista budgetfullmäktige för denna mandatperiod. Det blev 25-23 i slutomröstningen mot M-budgeten, som stöttades av SD.

Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge och Moderaternas kandidat till kommunstyrelseordförandeposten, är inte imponerad av S-budgeten.

– Jag tycker att det är en ganska intetsägande budget med väldigt lite framåtsatsningar. Man blundar lite för problemen vi har i kommunen, man tar inte krafttag i de frågorna, säger Martina Mossberg.

Oppositionsrådet tänker främst på förskolan och långa och krångliga bygglovstider.

Stora barngrupper

– Vi har bland de största barngrupperna på förskolan, och vi höjer i vår budget pengen för förskola och de yngre åren i grundskolan just för att kunna satsa på personaltätheten och mindre barngrupper. Men trots de stora barngrupperna gör de styrande ingen direkt satsning på förskolan. Det är anmärkningsvärt, säger hon.

När det gäller bygglovstiderna så saknar hon en satsning från styret på att göra hanteringen snabbare och smidigare för alla.

– Jag upplever faktiskt att det är helt katastrodfåligt i dag i många fall. När vi styrde fanns det också problem med byggloven i Haninge, men vi lyckades arbeta bort problemen och få snurr på processen.

Byggandet avgörande

Martina Mossberg säger att något verkar ha hänt under mandatperioden och att bygglovshanteringen återigen krånglats till i Haninge, vilket ger långa för långa processer.

– Det är helt avgörande för Haninges framtida utveckling med ordning på bygglovsavdelningen. Men det gapar tomt på förslag från S-styret att ”speeda” upp processerna, säger hon.