Anna König Jerlmyr (M) svarar inte på om hon står bakom sitt partis nya linje att öppna upp för samarbete med SD som i Stockholm företräds av Peter Wallmark. Foto: Sacharias Källdén/Maja Brand

M i Stockholm tiger om SD-samarbete

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har brutit sitt vallöfte och öppnar för samarbete med SD. Men M i Stockholm, som styr tillsammans med MP i en grönblå koalition skapad just för att stänga ute SD, vägrar svara på frågor om den nya SD-vänliga linjen.

  • Publicerad 20:00, 8 jan 2020

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har gjort klart att partiet öppnar upp för att samarbeta med SD trots hans vallöfte att inte göra det. Till mångas förtret, till andras glädje. Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning vill 63 procent av M-väljarna att partiet ska förhandla med SD.

Den 16 december höll kommunfullmäktige i Stockholm sammanträde. Vad som på riksplan har varit en stor fråga lyftes från podiet i Stadshusets rådssal och togs ned på lokal nivå.

Feministiskt initiativs Lisa Palm riktade sig till finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och ställde frågan:

– Står du bakom partiets beslut att samarbeta med Sverigedemokraterna, ja eller nej?

Anna König Jerlmyr svarade aldrig på den. StockholmDirekt får inte chansen att ställa den. König Jerlmyrs presschef skriver i ett mejl att finansborgarrådet är bortrest och att den enda kommentaren är att Moderaterna i Stockholm trivs i sin nuvarande koalition.

S upprörda

Till SvD har Anna König Jerlmyr tidigare sagt att frågan "inte är aktuell".

– Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet, säger hon till tidningen.

En inställning som upprör Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Karin Wanngård.

– Det rör ju jättemycket deras situation! Hon är finansborgarråd, en av de högsta politiska positionerna man kan ha i Sverige. Det är klart att det är hennes skyldighet att kommentera när deras ledare öppnar upp för samarbete med ett i mina ögon fascistiskt parti, säger hon.

Moderaterna styr i Stockholm efter att ha skaffat sig majoritet med stöd av Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Att Miljöpartiet ingår i samarbetet är en lösning som finns till just för att stänga SD ute. Anna König Jerlmyr menar att eftersom M just nu är i majoritet utan SD och inte behöver partiet så är frågan inte något som berör henne.

"Ska kunna granskas"

Karin Wanngård kritiserar henne hårt för just det ställningstagandet.

"Vi behöver vara många i kampen mot ökad främlingsfientlighet och rasism. Vi behöver vara många som värnar den liberala demokratin. Tystnad kan inte tolkas som annat än medhåll. Väljarna har rätt att veta var ni står", skriver Karin Wanngård i Dagens Samhälle.

– Vi är betalda av medborgarna, vi ska kunna granskas och media ska ställa kritiska frågor till oss. Jag anser att det är medborgarnas rättighet att media ställer frågor och att vi svarar på dem.

Peter Wallmark är gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm stad. Han tror att ett samarbete kan ligga inom en snar framtid. Till SvD säger han:

– Tittar man på Skåne är M lösningsinriktat på ett helt annat sätt. Vi skulle också kunna komma överens. Jag tror att förändringen i Stockholms stad måste komma inifrån partiet. Till slut blir det påtvingat.