– Jag är mycket stolt över den valrörelse som M-Sundbyberg har bedrivit, säger Axel Conradi på måndagsförmiddagen.

Vid det laget har 30 av Sundbybergs 31 valdistrikt räknats. Om resultatet står sig innebär det att M får 21,6 procent av rösterna. Så låg andel har partiet inte skrapat ihop i kommunalvalet i Sundbyberg sedan 1988.

Varför blev det så?

– Det vill jag inte spekulera i. Vi har valt en grupp som kommer att göra en eftervalsanalys där man tittar på resultatet. Jag vill inte föregå den gruppens arbete. Men jag konstaterar att det är betydligt fler som har röstat på M i kommunen än till riksdagen, säger Axel Conradi.

Han poängterar att rösterna inte är färdigräknade än.

– Onsdagsräkningen kvarstår.

Tror på M-styre

Utsikterna för att bilda ett styre där M ingår upplever han som "goda". Med brasklappen att rösterna inte är färdigräknade konstaterar Conradi att konstellationen MP+C+L+M+KD vore den största minoriteten i fullmäktige.

– Det var så vi styrde kommunen förra mandatperioden. Jag ser de partierna som naturliga samarbetspartner med en mycket liknande syn på kommunens utveckling.

C och L har styrt med S den senaste mandatperioden. Vad talar för att du lyckas locka över dem till andra sidan?

– Jag skulle säga att det som främst talar för det är just att vi har en samsyn kring mycket av politiken.

Centerpartiets gruppledare Stefan Bergström säger att det är för tidigt att ge besked om huruvida partiet vill ingå i ett styre med S eller med M.

– Men C vill ha ett styre med stark förankring i mitten och gärna sitta med Liberalerna, säger han.

L:s motsvarighet Johan Storåkers konstaterar att många vill styra tillsammans med hans parti. Innan ett besked om styre kan ges måste det emellertid förhandlas, säger han.

Hur lång tid kan det ta?

– Det är svårt att säga, men inom några veckor.

https://www.mitti.se/nyheter/s-om-valframgangen-i-sundbyberg-stolt-och-glad/repvil!NtHXahpnh1qAy4Jv6XeOpw/