Foto: Mitt i / Mostphotos

M framåt men Alliansen kan förlora majoritet

Moderaterna ökar något i valet i Nacka, visar preliminära siffror. Däremot backar Alliansens övriga partier medan Socialdemokraterna och Nackalistan gör ett starkt val.

  • Publicerad 02:48, 12 sep 2022

Moderaterna har styrt Nacka sedan kommunen bildades 1971, då Nacka stad, Saltsjöbadens köping och Boo landskommun slogs samman.

Men partiet rasade från 37,2 procent 2014 till 30,5 procent i valet 2018 och tappade fem mandat. Då räddades Alliansen av att Centerpartiet och Kristdemokraterna gick framåt med tre respektive ett mandat. Därmed säkrade Alliansen majoritet i kommunfullmäktige med 33 av 61 mandat.

I valet 2022 har Moderaterna lyckats stoppa raset. I stället ökar partiet någon procentenhet, visar preliminära valsiffror. Däremot backar övriga tre partier i Alliansen.

Tappar majoritet

Enligt det preliminära valresultatet får Alliansen inte längre egen majoritet i kommunfullmäktige. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna samlar tillsammans 30 mandat och behöver om resultatet står sig stöd från ytterligare ett parti.

Kommunstyrelsens ordförande sedan 2013 Mats Gerdau (M) är inställd på att fortsätta styra.

– Jag är väldigt glad att vi Moderater går framåt lokalt och att vi får en borgerlig regering. Sedan känns det tråkigt att de andra Allianspartierna har backat så att de tappar mandat. Vi får se om det står sig till det slutgiltiga valresultatet.

Vilket parti utanför Alliansen vill ni samarbeta med för att få majoritet?

– Vi får återkomma till det. Jag säger som Ulf Kristersson vi Moderater är samlingsparti. Vi kan prata med alla om att göra kloka val. Jag har svårt att se att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ska enas och bilda en annan majoritet.

Varför går Moderaterna bättre i Nacka än på riksplanet?

– Det får väl förståsigpåarna fundera lite på. Jag tror att samarbetet med Sverigedemokraterna på riksplanet har påverkat, det är många som inte är positiva till det och vill tillbaka till Alliansen: Men den majoriteten finns inte och då får vi söka andra lösningar.

”Inget guldläge”

Mats Gerdau ser det också som en möjlighet att Alliansen regerar vidare i ett minoritetsstyre.

– Exempelvis i Huddinge har ju Moderaterna varit i minoritetsstyre i ett sexpartisamarbete. Det är inget guldläge naturligtvis men det går också. Jag ska resonera med alla partier hur de ser på det.
Det är inget guldläge naturligtvis men det går också. Jag ska resonera med alla partier hur de ser på det.

M framåt men Alliansen kan förlora majoritet

”Sug efter nytt styre”

Socialdemokraterna ser ut att göra ett starkt val. Partiet ökar från 17,5 till 21,6 procent, om det preliminära resultatet står sig.

– Det känns så klart bra. Jag är jätteglad över det valresultat vi gör här i Nacka. Jag tackar för förtroendet vi har fått här i Nacka. Både vi och Nackalistan går starkt framåt och jag tror absolut att det finns ett sug efter ett annat styre, säger oppositionsrådet Johanna Kvist.

Centerpartiet tappar ett mandat.

– Det är klart att vi hade hoppats på ett bättre resultat men vi får ändå behålla fem mandat vilket jag tycker är bra, säger kommunalrådet Johan Krogh (C).

Varför backar ni?

– Jättesvårt att svara på. Centerpartiet tappade ju i riksdagsvalet och det är klart att det avspeglar sig på lokal nivå.

Han hoppas ändå få fortsätta styra i Nacka.

– Vi har ju gått till val med ambitionen att fortsätta vårt Allianssamarbete och vi samlar ju 30 mandat. Vi är fyra partier som tycker lika i många frågor. Det finns ju ingen annan politisk konstellation som samlar lika många mandat så det känns naturligt att fortsätta. Men vi behöver hitta samarbeten i långsiktiga frågor och jobba blocköverskridande. Vi har ju helt klart ett nytt läge i Nacka, säger kommunalrådet Johan Krogh (C).

Han säger han har svårt att se något annat majoritetsalternativ.

– Populistpartierna Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Nackalistan är vi inte beredda att samarbeta med. Vi tror inte att populism bygger Nacka eller Sverige starkt.

”Vi är ledsna”

Kristdemokraterna tappar också ett mandat och får två, enligt det preliminära valresultatet.

– Vi är ledsna. Vi hade ju hoppats på en ökning snarare än en minskning. Men vi har alltid följt rikstrenden. Vi är ju en solidarisk del av Alliansen och att lysa som en tydlig stjärna är inte så lätt. Men vi hade ju en ledamot som hade blivit utesluten och satt vilde så i det praktiska arbetet blir det ingen större skillnad, säger partiets gruppledare Anders Tiger.

Miljöpartiet förlorar ett mandat och får tre, enligt det preliminära valresultatet.

– Det är naturligtvis med sorg vi konstaterar att vi backar i Nacka i en tid där klimatfrågan är avgörande, även på lokal nivå, säger partiets förstanamn Desha Svenneborg.

Men partiets stöd är med stor sannolikhet avgörande för den koalition som tar över makten i stadshuset.

– Vi ska nu göra allt vi kan för att påverka politiken i en hållbar riktning så att Nacka blir en del av lösningen i klimatutmaningen, inte en del av problemet. Vi kommer göra allt för att förvalta väljarnas förtroende i en grön riktning vid varje förhandlingsbord. För tillfället har vi inget mer besked att ge utan ber att få återkomma, säger Desha Svenneborg.

Mats Gerdau (M), kommunalråd, kan glädja sig åt att M återhämtat sig något efter förra valets ras. Foto: Liza Simonsson

Strid om Sicklavallen

Under den gångna mandatperioden har Alliansen och oppositionen ofta varit oense om vad som ska byggas och i vilken omfattning.

Idrottsföreningar och oppositionspartier hoppades att Sicklavallen skulle återställas till en elvaspelarplan och att en idrottspark med utegym, hinderbana, parkour, klubbhus/fritidsgård och parkering skulle växa upp runtomkring.

Men Alliansen vill bygga bostäder på delar av Sicklavallen och tycker att att två sjuspelarplaner är tillräckligt.

Nätverket Rädda Nackaidrotten gav upp försöket att få ihop tio procent av Nackabornas underskrifter för att stoppa bostadsplanerna och uppmanade i stället alla att rösta i valet.

Ishallarna fick vara kvar

Oppositionen och idrottsklubbar kämpade för att ishallarna skulle få vara kvar på Järlahöjden. Alliansen svarade först att de inte fick plats när bostäder skulle byggas inför tunnelbanans ankomst 2030. Men till slut hittade Alliansen en plats bredvid Nacka gymnasium.

Bostäder i grönområden

Både Alliansen och Socialdemokraterna vill bygga bostäder i ”Stockholms närmaste urskog” Ryssbergen trots protester från oppositionspartier och nätverket Rädda Ryssbergen.

Alliansen sänkte skatten både 2021 och 2022 med 20 respektive 25 öre per intjänad hundralapp.

Men oppositionen tyckte att pengarna borde satsats på socialnämnd, skola och idrott i stället.

Preliminärt valresultatet i Nacka 2022

Valresultatet i Nacka 2022 när 57 av 57 valdistrikt har räknats (omkring 2 000 förtidsröster och utlandsröster tillkommer och räknas på onsdag):

M: 31,5 % (30,5%), 20 mandat (19)*.

C: 7,6 % (10,1%), 5 mandat (6).

L: 5,5 % (8,0%), 3 mandat (5).

KD: 3,3 % (4,2%,), 2 mandat (3).

S: 21,6% (17,5%) 13 mandat (11).

MP: 5,1 % (6,6%), 3 mandat (4).

V: 5,8% (5,6 %), 4 mandat (3).

Nackalistan: 11,4 % (8,7%), 7 mandat (5).

SD: 7,3 % ( 7,7%), 4 mandat (5).

*Valresultat från 2018 inom parentes

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre