Ordningsvakter får tillstånd att patrullera vid Älvsjö torg. Foto: Mostphotos

M: Bra med vakter – men det räcker inte

Det är jättebra att Älvsjö nu får ordningsvakter, det tycker både Moderaterna och Socialdemokraterna. Men det behövs mer. – När ska de hinna komma till Älvsjö? Aldrig, säger Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd.

  • Publicerad 06:00, 31 aug 2018

Tidigare i veckan fick Stockholms stad tillstånd från polisen att låta de mobila ordningsvakterna patrullera i Älvsjö. Det är bra, tycker Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd – men han befarar att ordningsvakterna inte kommer att synas i Älvsjö.

– Det finns 18 vakter som har hela Stockholms stad och de måste alltid jobba två och två. När kommer de ha tid att komma till Älvsjö? Aldrig, säger Johan Nilsson.

Varför behövs ordningsvakter i Älvsjö?

– För att det är otryggt i Älvsjö. Flera olika medborgarundersökningar visar att Älvsjöborna känner sig mer otrygga än tidigare. Jag har varit lokalpolitiker i Älvsjö i 20 år och jag har aldrig blivit kontaktad av så många medborgare om en enda fråga, trygghet.

M vill ha fler poliser

Helst vill Johan Nilsson se fler poliser på gatorna i Älvsjö.

– I långa loppet vill vi ha fler poliser, men det är ju inget som kommunen kan beställa. Jag går till val på att få ett lokalt poliskontor i Älvsjö eller Fruängen. I väntan på det vill jag att kommunen går in med ordningsvakter.

För att täcka hela Stockholm tror han att det skulle behövas 50–100 ordningsvakter och minst två i Älvsjö.

– Jag skulle vilja ha ett fast team i Älvsjö. Två ordningsvakter ser jag som ett minimum.

S vill förebygga våld och kriminalitet tidigt

Även majoritetens företrädare, Stefan Johansson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, tycker att det är positivt med ordningsvakter i Älvsjö.

– Det är bra att Stockholms stad tar det här initiativet.

Han håller inte med om att det är säkert att ordningsvakterna inte räcker till.

– Det är svårt att veta i nuläget om det är för få.

Stefan Johansson tycker däremot att det är viktigt att förebygga kriminalitet tidigt.

– Det börjar redan i förskolan om man ska vara ärlig och fortsätter upp i skolan. Det är mycket som behövs göras, fältassistenter och projekt som Femte elementet i Älvsjö jobbar med, Men’s violence prevention.