Huvudbyggnaden på Örnberget. Leif-Ivan har ägt sedan 1997. Huset byggdes1907 av Amanda Christensen som ägde en slips- och scarf-fabrik. Foto: Leif-Ivan Karlsson

Lyxvillan svårsåld – planerar bygga lägenheter

Det har gått trögt för Leif-Ivan Karlsson att sälja lyxiga Örnberget i Tullinge för dryga 40 miljoner kronor. Nu jobbar han för att göra 60 lägenheter på ägorna med utsikt över Tullingesjön. – Allt tar sin tid, säger han.

  • Publicerad 05:15, 14 dec 2020

Fyravåningsvillan som bland annat är utrustad med en stor spa-anläggning, en egen konstgjord sjö, ett vattenfall och möbler i bladguld som bara Leif-Ivan och Saddam Hussein ägt har varit ute till försäljning i över två år.

Prissänkt

Med i paketet vars pris sänkts från ursprungliga 49 miljoner till 43 miljoner kronor finns dessutom ytterligare två villor och fyra fastigheter.

– Priset blir väldigt lågt om man slår ut det. Dessutom ingår spriten i baren. Mycket whiskey och likör, skrattar Leif Ivan som säljer Örnberget i ett slags all inclusive-paket.

När Mitt i når honom är han på Örnberget för att se över huset han kallar "Eagle Mountain Castle".

– Vi behöver titta till och förbereda för vintern, säger Leif-Ivan Karlsson som numera bor i Södermanland.

"Var nära"

Någon försäljning har dock inte blivit av. Men det har varit nära enligt Leif-Ivan:

– En äldre herre skulle köpa. Kontrakt var underskrivet. Men det blev pannkaka av försäljningen till slut.

Leif-Ivan Karlsson säljer lyxvillan i Tullinge

Vill bygga nytt

Nu försöker Leif-Ivan återigen få igenom byggplaner på ägorna. I senaste samhällsbyggnadsnämnden lämnade han in ett förslag som innehåller 60 lägenheter.

Utgångspunkten för nämnden var att ge klartecken till att gå vidare med jobbet att ta fram förslag för detta. Men beslutet på nämndmötet blev något annat: återremiss.

Bland annat ska nämnden ha reagerat på antalet bostäder.

– Det riskerar att påverka området för mycket för att vi ska starta en detaljplaneprocess, säger nämndens ordförande Gabriel Melki (S).

Kritiska mot ökad trafik

Tullingepartiet som var förberedda på att förslaget skulle gå igenom hade redan skrivit ett avslagsyrkande som bland annat tog sikte på att 60 bostäder skulle ge ökad trafik på Tullinge strand.

– Dessutom ska det ju redan byggas 60 bostäder vid Ulfsbergsgården, säger partiets ledare Anders Thorén.

Örnbergets ägare Leif-Ivan Karlsson är trots allt övertygad om att det i någon omfattning blir nya bostäder på fastigheterna till slut.

– Det har byggts i området redan. Huset är inte k-märkt. Det finns inte en chans i världen att hindra nya detaljplaner, säger han.

Här smiter Leif-Ivans skandalbåt M/S Birger Jarl

Så vill Leif-Ivan bygga

Huvudbyggnaden byggs om till fem lägenheter.

Huvudbyggnaden får två flygelbyggnader med fem lägenheter.

På tomterna byggs 14 tvåvåningshus med totalt 50 lägenheter.

Lägenheterna blir i storleken 1-4 rum och kök.

Ansökningar har lämnats till samhällsbyggnadsnämnden förr. Första gången fick planerna avslag. Andra gången drog Leif-Ivan själv tillbaka ansökan.

Visa merVisa mindre