Lyxprojektet utan bygglov – här är historien om Urban park

1000 lyxiga lägenheter ska stå klara i Järfälla med inflyttning 2022. Det här menar fastighetsutvecklaren Well fastigheter som sålt hundratals förhandsbokningar det senaste året. Det finns dock varken en detaljplan eller giltigt bygglov på plats. Det här är historien om Urban park.

  • Publicerad 07:00, 9 nov 2019

Storslagna planen: 1100 lägenheter i Veddesta

Exklusiva bostäder ska byggas i  ett jätteprojekt i Veddesta – med inflyttning redan år 2022. Och intresset är stort. Well fastigheter har sålt runt 900 förhandsbokningar för 20 000 kronor styck.

Lägenheterna ska vara minimalistiska med modern arkitektur, skriver Well på sin hemsida. Ljus, rymd och hållbarhet är en röd tråd i deras projekt.

Bostäderna ska säljas på ett helt nytt sätt – något som Well kallar BRF 2.0. En lägenhet med 1,5 rum och kök på 26,5 kvadratmeter ska kosta 275 000 kronor att köpa.

Avslöjandet: Ingen detaljplan – inget bygglov

Mitt i kunde för ett år sedan avslöja att det inte finns någon detaljplan för området, eller ens en påbörjat planprocess.

Tomten på Fakturavägen 8, där Well påstår att lägenheterna ska byggas är i dag en industritomt. Där finns en lagerlokalen och de nuvarande hyresgästerna har inte hört något om att de skulle behöva flytta eller att byggnaden ska rivas.

Det storslagna lyxbygget har alltså inte ens påbörjats på planeringsstadiet.

Företag säljer lägenhetsbokningar för miljoner – utan bygglov

Kommunen: Finns inget samarbete

Järfälla kommun har inget pågående detaljplanearbete på tomten, inte heller på någon av de närliggande granntomterna. De känner inte heller till något samarbete som Well påstår sig ha med kommunen.

Att få till en detaljplan är en lång process med projektbeskrivningar, samråd, planuppdrag, politiska beslut – och möjliga överklaganden. Processen kan ta flera år.

– Jag sitter och funderar på om de har kunnat missförstå oss på något sätt, säger Toni Chmielewski, kommunens projektchef för Barkarbystaden.

Han berättar att de haft ett möte med Well fastigheter i början av 2019. Då förklarade de hur en detaljplansprocess går till, efter att ha sett företagets annonsering i sociala medier.

Kommunen: Vi har inget samarbete med Well fastigheter

Hon skulle flytta till Stockholm för lägenheten

Elin Pira köpte i början av året en förhandsbokning på en lägenhet. Hon planerade att flytta till Stockholm 2022 när bygget skulle stå klart.

Det låga priset och närheten till Stockholm lockade.

– Det är surt och tråkigt att höra. Jag har ändå varit taggad på att flytta in där och förväntat mig att flytta till Stockholm det året, säger Elin Pira när Mitt i pratar med henne och berättar om läget.

Hon bokade lägenhet för 20 000 – men företaget saknar bygglov

Well fastigheter: Vi ser ingen risk

Men Christofer Carlsson, vd för Well fastigheter, är inte orolig. Han påstår att företaget visst har haft möten med kommunen.

Preliminär inflytting 2022 gäller menar han, och han ser ingen risk med planerna.

Mitt i frågade honom vad hans budskap var till de 900 som har köpt en förhandsbokning:

– Jag gratulerar dem och tackar för deras förtroende.

Fastighetsbolagets vd om lyxbygget: ”Jag ser ingen risk”

Fastighetsägaren: ”Vi förhandlar med kommunen”

Ägaren till fastigheten som ligger på Fakturavägen 8 är Svensk Riskvarnindustri.

En företrädare för företaget, Stefan Demirian, bekräftar att det finns ett köpeavtal mellan dem och Well fastigheter. Han känner inte heller någon oro för affären.

Fastighetsägaren om Urban park: ”Vi förhandlar med kommunen”

Well fastigheter nära konkurs: ”Urban Park påverkas inte”

Företaget Well fastigheter genomgår just nu en rekonstruktion. Det här hotar inte planerna för Urban park i Järfälla, uppger företagets vd Christofer Carlsson.

Well fastigheter nära konkurs: ”Urban Park påverkas inte”

Här är bröderna som stämmer Well fastigheter

Bröderna Varnjit och Sumit Singh är två av hundratals personer som betalat för att ställa sig i kön till Well fastigheters projekt Urban park. Nu stämmer de fastighetsutvecklaren.

Här är bröderna som tar strid mot Well fastigheter

Kommunen om planerna för Urban park: ”Fortfarande ingen detaljplan”

Järfälla kommun uppger att det fortfarande inte finns något påbörjat detaljplanearbete för tomten där Well fastigheter säger sig ska bygga Urban park.

Kommunen om Urban park: ”Fortfarande ingen detaljplan”