Kökschef. Oscar Dueñas Beltran tvekade inte inför att ta plats i källaren. Foto: Sofie Axelsson

Lyxkrog gömmer hemlig restaurang i källaren

Få känner till att den kreddiga restaurangen vid Nytorget under fem månaders tid huserat en mexikansk restaurang i källaren.

  • Publicerad 20:30, 11 mar 2020

Kökschefen Oscar Dueñas Beltran har under lång tid planerat att öppna en egen "taquería". Att tacka ja till förslaget från krögaren Jesper Kvarnfelt på Symbios att ta över källaren i lokalen var därmed en icke-fråga.

– Han frågade mig på måndagen och jag öppnade på fredagen, säger Oscar, eller "Ozzy" som han kallas för av personalen.

Restaurangen har inte marknadsfört sig överhuvudtaget. Men genom mun till mun har ryktet spridit sig på Södermalm och källaren har ofta fulla sittningar på helgerna.

– Vår tanke har varit att den ska upptäckas själv. En del upptäcker den för att de varit på Symbios och går ner för att de tror att toaletterna ligger här. Den har varit öppen nu i fem månader och det är fortfarande roligt att se folks reaktioner "wow, vad händer här", säger Ozzy.

"Kärlek och respekt till råvaran"

Inredningen är sparsam och kontrasterar den klassiskt utsmyckade övervåningen med turkosa plaststolar, två färgglada tavlor och en enkelt sprayad "taco" på den annars vita väggen. Även menyn är relativt kort med kött- fisk- eller vegetariska tacos, guacamole och "churros".

– Vikten ligger på kärlek och respekt till råvaran. Visst, en taco går att göra på två minuter, men det vi gör här tar tid. Det är många som inte smakat på en riktigt bra och autentisk taco.

Oscar växte upp i olika delar av centralamerika med mamma och mormor i köket som lärde honom allt om hur man bäst ska ta till vara på och hantera råvaror.

– Där fanns inget halvfabrikat utan man var tvungen att göra allt från början, baka eget bröd, använda stjälken från broccolin och aldrig slänga någonting. Den mentaliteten har jag med mig. De churros som vi gör här är från våfflorna som blivit över från desserten på Symbios med toppings som dulce de leche, mango och annat gott.