Lyxigt konditori lämnar innerstan för Hökis

Dessert & Choklad är det hyllade konditoriet som bland annat gjort efterrätter till Nobelmiddagen. Nästa år flyttar de från Lilla Essingen till Hökarängens gamla fattigkvarter. – Vi vill vara folkliga, säger konditorn Conrad Tyrsén.

  • Publicerad 14:53, 27 jun 2018

I 14 år har Conrad Tyrsén och Ted Johansson haft sitt högt ansedda konditori Dessert & Choklad på Lilla Essingen.

Men i början av nästa år packar de ihop och drar till förorten. Ny adress blir Hökarängen, där de flyttar in i en tidigare livsmedelsbutik i huset Kastanjegården.

Ted Johansson och Conrad Tyrsén driver Dessert & Choklad. Foto: Oscar Eldin

– Här på Lilla Essingen har vi bara haft bageri och butik. Därute kommer vi att köra kafé också vilket vi ser fram emot sjukt mycket. Det blir en kafédel med 30 platser, säger prisade konditorn Conrad Tyrsén till Mitt i Söderort.

Vi vill inte vara lyxiga

Conrad Tyrsén, konditor

Det var hyresvärden Stockholmshem som hörde av sig med erbjudandet om den nya lokalen, i en vacker tegelbyggnad i det som kallas Veckodagsområdet.

Området från slutet av 40-talet bestod först av genomgångslägenheter för bostadslösa, och präglades länge av sociala problem och hög kriminalitet.

Den lokala hyresgästföreningen drev under en period kafé i Kastanjegården. Snart kan man fika här igen. Foto: Mattias Kamgren

Hit flyttar alltså det lyxiga konditoriet – som två gånger har ansvarat för desserten på Nobelmiddagen.

– Vi vill inte vara lyxiga. Vi vill att man ska få en genuin känsla när man kommer in i vårt kafé. Vi vill vara folkliga. Under veckorna räknar vi med att vi kommer att kunna leva på de kunder som bor i närområdet.

– Sen hoppas vi att folk på helgerna kanske tar en utflykt hit från andra delar av stan, säger Conrad Tyrsén.

Utrymmet blev avgörande

Det som blev avgörande var att den nya lokalen är betydligt större än nuvarande på Lilla Essingen.

– Vi tycker att lokalen är helt magnifik. Vi är för trångbodda idag. I Hökarängen kommer vi kunna förverkliga våra drömmar, säger Conrad Tyrsén.

Vilka drömmar är det?

– Vi drömmer om att kunna använda hela råvaror.  Vi ska ha en egen kvarn och mala vårt eget mjöl. När det är säsong för svenska jordgubbar kommer vi ha plats att köpa in så mycket att vi kan frysa in och ha resten av året.

Byter till kortare namn

Redan innan flytten kommer konditoriet att byta namn. Nya namnet blir BAK.

– Det är perfekt, det är ju vad vi gör, vi bakar!

Målet är enligt Conrad Tyrsén att flytta in senast till semmeldagen i början av mars nästa år.

Nykomlingarna från innerstan lär dock få räkna med tuff konkurrens redan från början. I fikatäta Hökarängen finns bland andra Konditorn & Bagarn som är med i White Guide och brukar hyllas just för sina semlor.

– Vi tror att konkurrens är bra, då måste man hela tiden utvecklas, säger Conrad Tyrsén.