Chefskocken Emmanouil Spilianakis på restaurang Nobis lagar huvudrätten i kvällens meny.
Foto: Pekka Pääkkö
Stockholms krögare har haft ett kämpigt år i och med covid-19. Smittspridning och restriktioner gör att familjer och vänner som vanligtvis träffas för att fira in det nya året inte kommer att ses. Restaurangbesök uteblir och kroggäster lika så.
Därför har flera krogar satsat på att låta gästerna ta med sig nyårsfirandet hem.
– Vi har två paket med tre- och femrättersmiddag. Vi förbereder allt, gästen hämtar upp dagen innan eller på dagen, lite beroende på önskemål. Vi har ett klientel som inte bara bor i city och kan springa förbi, säger driftchefen Anton Regnell på Nobis hotel.
Alla ska kunna laga maten
Paketet innehåller samma mat som serveras i restaurangen, i år bestående av bland annat smörbakad hummer och hjortsadel med polenta, spetskål och svart vinbärssås.
– Men skapat för att kunna laga i ett hemmakök. Gemene man har inte all köksutrustning vi har här. Sedan har vi satt ihop vinförslag man kan köpa på systemet.
https://www.mitti.se/nyheter/krogare-i-stockholm-kritiska-mot-nya-restriktionerna/reptlu!LlSoarN8jfnMM9sPlwrJYg/
Hela paketet
På Urban deli har bokningar redan börjat trilla in av de totalt 1200 tallrikarna med olika trerättersmenyer på lager, som körs hem eller hämtas på nyårsafton.
Japanska fusionrestaurangen Kasai införde nyligen middagskassar för mathämtning som snabbt blev populära. Utöver nyårsmenyn tar man steget längre och låter gäster ladda ned en spellista parad med maten.
– Och så blir det nypressade juicemixar att blanda ut. Vi försöker paketera helkvällen! Det blir ett partykit med serpentiner, konfetti och saker till tolvslaget. Det blir en klassisk nyårssupé med japansk fusionstil, säger vd:n Paulo Fagundez.
Emil Salmaso
Kasai:
Ligger på Linnégatan.
Meny: Fyra rätter. Gratinerad hummer, misoglaserad torsk, "en klassisk rätt man brukar se på noburestaurangerna", en köttbit och dessert.
Beställningar kan göras fram till 30/12 klockan 12. Hemkörning i hela Storstockholm.
Urban deli:
Ligger på Sveavägen, Nytorget och Sickla.
Meny 1: Råraka, tournedos och chokladbrownie.Meny 2: Råraka, hälleflundra och chokladbrownie.Meny 3: Råraka, kungsmussling och chokladbrownie.Även: Skaldjursplatå för två med hummer, krabba, räkor och Sean Connerydressing.
Levereras eller hämtas 31/12.
Nobis hotel:
Ligger på Norrmalmstorg. För avhämtning kan bokningar göras fram till och med 23/12.
Meny: Smörbakad hummer med rotsellerikräm och hummerskum.
Helstekt Dovhjortytterfilé med tryffelpolenta, spetskål och svartvinbärssås.
Vaniljpanacotta med coulis på skogsbär, färska bär och vitchokladsmulor.
Melanders fisk:
Ligger på Dalagatan, NK Saluhall, Söderhallarna, Täby centrum, Vaxholm, Östermalmshallen.
Meny 1: Bakad regnbågsfilé, en halv amerikansk hummer, smörstekt piggvar i bit.Meny 2: Kryddstekt renkalvinnanlår, Nyårsdessert.
Sista beställningsdag är den 27/12. Menyn gäller endast för avhämtning i butik den 31/12.
Firren:
Ligger på Friggavägen, Lidingö.
Kunder väljer själva för-, huvud-, och efterrätt. 595 kronor per person.
Förrätt: Tartar på gravad röding med dillkräm och kabring, eller karl johansvampscappuccino med ostflarn och patanegrachips.
Huvudrätt: Skaldjursfylld bergtunga med forellsås och tryffeltoppar, eller hjortfilé med kantarellsås, lingon och fylld röstikaka.
Efterrätt: Vaniljparfait med sandbärsrulltårta och hasselnötsflarn, eller en duo på choklad med konjaksmarinerade körsbär.
Avhämtas eller utkörning. Tar emot beställningar till och med 29/12.
Chefskocken Emmanouil Spilianakis på restaurang Nobis lagar huvudrätten i kvällens meny.
Foto: Pekka Pääkkö
Kasai gör en nyårskasse med fyra rätter.
Foto: Pressbild
Urban deli har trerätters där du kan välja kungsmussling, hälleflundra eller tournedos till huvudrätt.
Foto: Pressbild
Nobis. En av varmrätterna: helstekt dovhjortytterfilé med tryffelpolenta, anklever, sauterad spetskål och svartvinbärssky.
Foto: Pekka Pääkkö