Stockholms krögare har haft ett kämpigt år i och med covid-19. Smittspridning och restriktioner gör att familjer och vänner som vanligtvis träffas för att fira in det nya året inte kommer att ses. Restaurangbesök uteblir och kroggäster lika så.

Därför har flera krogar satsat på att låta gästerna ta med sig nyårsfirandet hem.

– Vi har två paket med tre- och femrättersmiddag. Vi förbereder allt, gästen hämtar upp dagen innan eller på dagen, lite beroende på önskemål. Vi har ett klientel som inte bara bor i city och kan springa förbi, säger driftchefen Anton Regnell på Nobis hotel.

Alla ska kunna laga maten

Paketet innehåller samma mat som serveras i restaurangen, i år bestående av bland annat smörbakad hummer och hjortsadel med polenta, spetskål och svart vinbärssås.

– Men skapat för att kunna laga i ett hemmakök. Gemene man har inte all köksutrustning vi har här. Sedan har vi satt ihop vinförslag man kan köpa på systemet.

https://www.mitti.se/nyheter/krogare-i-stockholm-kritiska-mot-nya-restriktionerna/reptlu!LlSoarN8jfnMM9sPlwrJYg/

Hela paketet

På Urban deli har bokningar redan börjat trilla in av de totalt 1200 tallrikarna med olika trerättersmenyer på lager, som körs hem eller hämtas på nyårsafton.

Japanska fusionrestaurangen Kasai införde nyligen middagskassar för mathämtning som snabbt blev populära. Utöver nyårsmenyn tar man steget längre och låter gäster ladda ned en spellista parad med maten.

– Och så blir det nypressade juicemixar att blanda ut. Vi försöker paketera helkvällen! Det blir ett partykit med serpentiner, konfetti och saker till tolvslaget. Det blir en klassisk nyårssupé med japansk fusionstil, säger vd:n Paulo Fagundez.