Well fastigheters vd Christofer Carlsson och Urban park. Foto: Well Fastigheter

Lyxbostäderna som gick upp i rök

Tusen personer betalade 20 000 kronor i bokningsavgift för en lägenhet i lyxiga Urban park i Järfälla, som skulle stå klart 2022. Men det fanns varken detaljplan eller bygglov. När bolaget gick i konkurs tidigare i veckan och visade sig vara tomt på pengar var skandalen ett faktum. Här är historien i tio snabba punkter.

  • Publicerad 09:00, 26 sep 2020

1 Storslagna planer: 1100 lägenheter i Veddesta

Exklusiva bostäder ska byggas i ett jätteprojekt i Veddesta – med inflyttning redan år 2022. Och intresset är stort. Well fastigheter har sålt runt 900 förhandsbokningar för 20 000 kronor styck.

Lägenheterna ska vara minimalistiska med modern arkitektur, skriver Well på sin hemsida. Ljus, rymd och hållbarhet är en röd tråd i deras projekt.

Bostäderna ska säljas på ett helt nytt sätt – något som Well kallar BRF 2.0. En lägenhet med 1,5 rum och kök på 26,5 kvadratmeter ska kosta 275 000 kronor att köpa.

2 Avslöjandet: Ingen detaljplan – inget bygglov

Mitt i kunde för ett år sedan avslöja att det inte finns någon detaljplan för området, eller ens en påbörjat planprocess.

Tomten på Fakturavägen 8, där Well påstår att lägenheterna ska byggas är i dag en industritomt. Där finns en lagerlokalen och de nuvarande hyresgästerna har inte hört något om att de skulle behöva flytta eller att byggnaden ska rivas.

Det storslagna lyxbygget har alltså inte ens påbörjats på planeringsstadiet. Läs mer.____

3 Kommunen: "Finns inget samarbete"

Järfälla kommun har inget pågående detaljplanearbete på tomten, inte heller på någon av de närliggande granntomterna. De känner inte heller till något samarbete som Well påstår sig ha med kommunen.

Att få till en detaljplan är en lång process med projektbeskrivningar, samråd, planuppdrag, politiska beslut – och möjliga överklaganden. Processen kan ta flera år.

– Jag sitter och funderar på om de har kunnat missförstå oss på något sätt, säger Toni Chmielewski, kommunens projektchef för Barkarbystaden.

Han berättar att de haft ett möte med Well fastigheter i början av 2019. Då förklarade de hur en detaljplansprocess går till, efter att ha sett företagets annonsering i sociala medier.

Läs mer.

4 Hon skulle flytta till Stockholm för lägenheten

Elin Pira köpte i början av året en förhandsbokning på en lägenhet. Hon planerade att flytta till Stockholm 2022 när bygget skulle stå klart.

Det låga priset och närheten till Stockholm lockade.

– Det är surt och tråkigt att höra. Jag har ändå varit taggad på att flytta in där och förväntat mig att flytta till Stockholm det året, säger Elin Pira när Mitt i pratar med henne och berättar om läget.

Läs mer.

5 Well fastigheter: Vi ser ingen risk

Men Christofer Carlsson, vd för Well fastigheter, är inte orolig. Han påstår att företaget visst har haft möten med kommunen.

Preliminär inflyttning 2022 gäller, menar han, och han ser ingen risk med planerna.

Mitt i frågade honom vad hans budskap var till de 900 som har köpt en förhandsbokning:

– Jag gratulerar dem och tackar för deras förtroende.

Läs mer.

6 Fastighetsägaren: ”Vi förhandlar med kommunen”

Ägaren till fastigheten som ligger på Fakturavägen 8 är Svensk Riskvarnindustri.

En företrädare för företaget, Stefan Demirian, bekräftar att det finns ett köpeavtal mellan dem och Well fastigheter. Han känner inte heller någon oro för affären.

Läs mer.

7 Well fastigheter nära konkurs: ”Urban Park påverkas inte”

Företaget Well fastigheter genomgår just nu en rekonstruktion. Det här hotar inte planerna för Urban park i Järfälla, uppger företagets vd Christofer Carlsson.

Läs mer.

8 Här är bröderna som stämmer Well fastigheter

Bröderna Varnjit och Sumit Singh är två av hundratals personer som betalat för att ställa sig i kön till Well fastigheters projekt Urban park. Nu stämmer de fastighetsutvecklaren.

Läs mer.

9 Beskedet: Well fastigheter går i konkurs

På onsdagen mejlade Well fastigheters vd själv de kunder som ställt sig i kö till lyxlägenhetsprojektet Urban park i Järfälla och uppgav att företaget är försatt i konkurs. Vad som händer med kundernas investerade pengar är i nuläget oklart.

Läs mer.

10 Nytt dystert besked för alla som bokat bostad i Urban park

Chanserna att de 1000 personer som betalat in 20 000 kronor till Well fastigheters projekt Urban park får tillbaka sina pengar är liten. Det uppger de ansvariga för konkursförvaltningen på torsdagseftermiddagen.

Läs mer.