Dömd. 19-åringen, även kallad lyxbilstjuven, avtjänar just nu ett 2,5-årigt straff i fängelse. Genrebild. Foto: Maja Brand

Lyxbilstjuven misstänkt för hundratals brott

Sedan 2015 har 19-åringen varit misstänkt för 221 brott. Trots att han har straffats flera gånger, fortsätter han med sin kriminalitet, och ångrar ingenting.

  • Publicerad 13:44, 18 sep 2019

StockholmDirekt har vid flera tillfällen skrivit om den så kallade lyxbilstjuven som härjat i Västerort och Järfälla. Sedan 2015 har den idag 19-åriga killen varit misstänkt för 221 brott, vilket Uppdrag granskning nu uppmärksammar.

Uppvuxen i Blackeberg rånade Hassan, som programmet väljer att kalla honom, för första gången som 12-åring. Sedan dess har han begått otaliga brott och placerats på olika ungdomshem och institutioner, där han träffade andra kriminella.

– Då blev de mina förebilder och jag ville göra som dem, säger han till Uppdrag granskning.

Som 16-åring dömdes han för en rad brott till ett straffvärde av 31,5 månaders fängelse, men på grund av ungdomsrabatt och principen om två tredjedelsfrigivning blev domen två månaders sluten ungdomsvård.

Men eftersom han är så pass ung, blir det fortsatt behandling på ungdomshemmet han tidigare var placerad på.

Han har under åren rymt från ungdomshemmet där han placerats ett flertal gånger, utfört nya brott och åkt fast igen. När han var 17 år fick han en försökslägenhet i Stockholm som Bromma stadsdelsnämnd betalade, en kontaktperson och möjlighet att studera.

"Ångrar inte mig"

Något som får kritik av Peter Lundberg, kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning. Han anser att socialtjänsten har ett ansvar för att ha gett 19-åringen en träningslägenhet utan tillräcklig kontroll, och att lägenheten har använts som en plats för att planera nya brott.

– Min uppfattning är att det är dömt att misslyckas, säger Peter Lundberg till Uppdrag granskning.

Martin Lirén är avdelningschef på socialtjänsten i Bromma, och säger till Uppdrag granskning att man lyckas med 89 procent av de barn och unga som kommer till socialen. Han kan inte uttala sig i enskilt ärende säger han.

19-åringen fortsatte att begå nya brott och dömdes för fjärde gången, till sex månaders sluten ungdomsvård. När han kom ut igen fick han en ny försökslägenhet av socialtjänsten.

I februari 2018 rånade och misshandlade han och två andra en man vid en bensinstation och stal sedan offrets bil. En vecka senare deltog han i ytterligare ett bilrån. Polisen hade då span på hans lägenhet, där han vistades tillsammans med andra medbrottslingar.12 dagar senare greps han.

Läs även: Lyxbilstjuven åtalas för rån mot barnfamilj på parkering

Idag sitter 19-åringen i fängelse, och är dömd till 2,5 år för bland annat rån, grov stöld och häleri.

Ångrar du dina brott?

– Nej, jag ångrar inte mig, jag ångrar inte mina brott. Jag tror inte på att det kommer hjälpa mig, säger han till Uppdrag granskning.