Häktningsförhandlingen hölls i Södertörns tingsrätt. 20-åringen fördes in i rullstol bakvägen. Foto: Christian Lärk

Lyxbilstjuven häktad misstänkt för dödskraschen i Bandhagen

En 20-årig man är häktad misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan på Örbyleden tidigare i veckan. Mannen är även känd som lyxbilstjuven som misstänks för över 200 brott och som stulit åtskilliga dyra bilar i Stockholmsområdet.

  • Publicerad 16:01, 17 jan 2020

Strax efter midnatt natten till tisdagen krockade en bil med två andra bilar i Bandhagen efter en polisjakt på Örbyleden. En man i 50-årsåldern dog i samband med krocken och två personer skadades allvarligt.

En 20-årig man från västra Stockholm, även känd som ”lyxbilstjuven”, misstänks för bland annat grovt vållande till annans död efter händelsen.

På fredagen blev han häktad misstänkt på sannolika skäl. Åklagaren var nöjd med beslutet och hon har goda förhoppningar om att fallet ska lösas.

– Som med alla prövningar måste vi se till det material vi har att jobba med. Men jag ser att vi kommer kunna väcka åtal, säger åklagare Angelica Runesson.

Lyxbilstjuven är själv fortfarande allvarligt skadad men inte livshotande. Och han fördes till rätten i rullstol.

Två andra personer är skadade, en av dem allvarligt men inte livshotande.

Åklagare Angelica Runesson i Södertörns tingsrätt. Foto: Christian Lärk.

Välkänd av polisen

Den så kallade lyxbilstjuven har varit känd av polisen sedan tonåren då han stal bil efter bil på flera håll i Stockholmsområdet – framför allt i västerort, Bromma och Järfälla.

SVT:s Uppdrag granskning gjorde ett reportage om att han varit misstänkt för över 200 brott.

Här lyxbilstjuvens historia – började med brott som 12-åring

I juli 2018 dömdes han för första gången till fängelse. Straffet blev två och ett halvt år. Men redan i slutet av oktober i fjol släpptes han ur fängelset.