Lyxbilstjuven från Bromma misstänkt för 221 brott: ”Ångrar inget”

Han är 19 år gammal och misstänkt för 221 brott. Gång på gång har Brommabon stulit lyxbilar medan rättsväsendet stått handfallet. Nu berättar han själv om sin kriminella bana. – Jag ångrar inte mina brott, säger han till SVT:s Uppdrag Granskning.

  • Publicerad 06:15, 18 sep 2019

2015 inträffade en rad märkliga bilstölder i västerort, Bromma och Järfälla. Tillvägagångssättet var liknande – någon bröt sig in i villor med dyra bilar parkerade utanför, stal bilnycklarna och buskörde runt i lyxbilarna.

Det visade sig att en 16-årig pojke från Bromma låg bakom stölderna. Gång på gång stal han lyxbilar värda nära en miljon kronor, greps och fördes till ungdomshemmet där han var placerad. Och gång på gång rymde han och historien upprepade sig.

– Frustrationen har varit stor runt just den här individen över hela regionen. Hos socialtjänst, hos polisen, säkerligen hos Åklagarmyndigheten också. Vad gör vi? säger polisen Magnus Nilsson till Uppdrag Granskning.

Här tankar lyxbilstjuven stulen Ferrari

När han var 17 år fick han en försökslägenhet i Stockholm, som skattebetalarna stod för genom Bromma stadsdelsnämnd.

Men han fortsatte begå brott och dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård. När han kom ut väntade en ny skattefinansierad lägenhet i Stockholm på honom.

Efter tre dagar i frihet genomförde han ett nytt brutalt bilrån.

Under onsdagen sänder UG ett program om den nu 19-åriga lyxbilstjuven, som idag sitter i fängelse för bland annat rån. Där ställer han själv upp och berättar om sin brottsliga bana.

–  Jag ville bli pilot, fotbollsproffs, massa olika grejer. Inget av det slog in, du har andra drömmar som liten. När du är i en förort, där de du har som förebilder är kriminella, jag menar vad ska du göra?

Körde i över 200 kilometer i timmen

19-åringen har varit misstänkt för 221 brott, mer än vad de flesta kriminella hinner samla på sig under en hel livstid. På en film från polisens utredningar ses han köra en stulen sportbil i över 200 kilometer i timmen på motorvägen. Vid flera tillfällen kör bilen rakt mot trafiken och tvingar polisbilar att väja.

När mannen får frågan om han ångrar sina brott svarar han:

– Nej, jag ångrar inte mig, jag ångrar inte mina brott. Jag tror inte på att det kommer hjälpa mig, säger 19-åringen till Uppdrag Granskning.