Övervakningsfilm visar ett av de brutala rånen vid en bensinmack i Midsommarkransen. Foto: Polisens förundersökning

Lyxbilstjuven döms till fängelse

Den ökände lyxbilstjuven genomförde flera brutala bilrån på ett år och misshandlade sina offer. Nu döms han för första gången till fängelse.

  • Publicerad 11:21, 17 jul 2018

Jakten på den så kallade lyxbilstjuven har gäckat polisen i Västerort, Norrort och Stockholm i flera år. Mannen har stulit bilar, dömts och rymt från ungdomsvårdsanstalter för att kort därefter begå nya stölder.

Yngsta offret: ett spädbarn

Nu döms mannen för första gången till fängelse för att vid flera tillfällen under ett och samma år ha misshandlat och hotat bilägare och stulit deras bilar. Han har även brutit sig in i offrens bostäder och stulit deras bilnycklar. Bilarna har sedan sålts vidare till kriminella.

Ett av de mest brutala rånen ägde rum i 27 februari i år. Då hotade mannen och hans kumpaner ett par i Nacka med en hammare för att komma över deras bil. I bilens baksäte satt ett spädbarn som kunde räddas i sista stund.

Några dagar tidigare, 19 februari, rånades en man på en bensinmack i Midsommarkransen. Rånarligan misshandlade mannen med flera slag och sparkade honom när han låg på marken. Rånet fångades på övervakningsfilm och i den stulna Audin som hittades i Enskede tre dagar senare fanns lyxbilstjuvens DNA.

Döms till fängelse

I juni inleddes rättegången och i dag, tisdag, kom domen. Den nu 18-årige lyxbilstjuven döms till tre års fängelse för bland annat rån, grov stöld och grovt häleri.

Mannen har tidigare dömts till ungdomsvård, men eftersom han nu fyllt 18 kan han för första gången dömas till fängelse.

Sju andra män i rånarligan, alla mellan 17 och 19 år, döms till fängelse, villkorlig dom, skyddstillsyn och ungdomsvård för bland annat försök till rån, rån och grov stöld.