Lyxbilstjuven dömd till tre års fängelse efter dödskrasch

En 20-årig man, känd som en notorisk lyxbilstjuv runt om i Stockholm, döms till drygt tre års fängelse efter att ha orsakat en dödsolycka på Örbyleden i januari.

  • Publicerad 11:35, 24 mar 2020

Det var natten till 14 januari som 20-åringen kraschade när han försökte köra från polisen i en stulen bil – i farter upp emot 200 kilometer i timmen.

På Örbyleden fick färden ett abrupt stopp när han krockade med en annan bil i en korsning i Bandhagen. En 47-årig familjefar dog av sina skador från kraschen och ytterligare två personer skadades.

Nu döms 20-åringen för att ha orsakat olyckan. Han döms till tre år och tre månader i fängelse för bland annat grov vållande till annans död.

Bilder efter kraschen på Örbyleden i januari. På bilden syns den stulna bilen som 20-åringen körde. Foto: Polisens förundersökning.

Tidigare dömd för 74 brott

Mannen har ett långt brottsregister bakom sig och är känd i media som lyxbilstjuven efter sina många bilstölder runt om i hela Stockholm, framför allt i västerort, Bromma och Järfälla.

Lyxbilstjuven är dömd för totalt 74 brott i fem domar och har varit misstänkt för många fler. Redan som 12-åring tvångsomhändertogs lyxbilstjuven efter att hans kriminella bana börjat.

Det här är första gången han döms för att ha orsakat en annan människas död.

20-åringen skadades själv i kraschen och fick flera sår i ansiktet. Han skadade även benen och fick rullas in i rättssalen i rullstol när han häktades i Södertörns tingsrätt.

Erkänner brottet

Mannens advokat Göran Witt-Strömer har tidigare sagt till Mitt i att 20-åringen erkänner brott.

– Han medger att han kört bilen och att han har förorsakat olyckan, säger han.