Åtalas. Den så kallade lyxbilstjuven åtalas efter inblandning i dödskraschen i söderort i mitten av januari. Foto: Stockholmdirekt, collage

Lyxbilstjuven åtalas efter dödskraschen

I mitten av januari avled en man i en bil på Örbyleden efter att en annan bil kraschat in den. Den misstänkta föraren åtalas nu för bland annat vållande till annans död.

  • Publicerad 14:53, 25 feb 2020

Det var natten till den 14 januari som en våldsam krasch skedde på Örbyleden i höjd med Bandhagen. Polisen förföljde en misstänkt stulen bil, som färdades i mellan 180-200 km/h på en 70-väg, när bilen plötsligt kraschade in i en annan bil. En man i 45-50-årsåldern avled av sina skador, och de två andra passagerarna i den bilen fördes till sjukhus.

Efter kraschen: Lyxbilstjuven begärs häktad

Den stulna bilen kördes av en man i 20-årsåldern, även kallad för lyxbilstjuven. Han är sedan tidigare känd av polisen för att främst just stjäla dyra bilar i Västerort och Norrort.

Lyxbilstjuven misstänkt för hundratals brott

Även han fördes till sjukhus för sina skador.

I förundersökningen står det att i hans väska som återfanns i bilen fanns fyra olika bilnycklar, kontanter och en diamantring. Tidigare på morgonen hade ett inbrott skett i en bostad i Sigtuna, där två bilar, två datorer, en ring och kontanter hade stulits. Bilen som lyxbilstjuven färdades i var en av de stulna bilarna.

Två dagar senare hittades en dator samt en registreringsskylt i en papperskorg i Blackeberg, som visade sig tillhöra de boende i villan i Sigtuna.

I samband med kraschen ska lyxbilstjuven ha kört mot rött och varit påverkad av narkotika.

Förnekar grov stöld

I förhör har han erkänt grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Dock säger han att han har lånat bilen av en vän i Blackeberg. Han förnekar grov stöld. Han förnekar också brotten rattfylleri under påverkan av drog och narkotikabrott för eget bruk eftersom han uppger att han inte använder droger.

På tisdagen åtalas lyxbilstjuven i Södertörns tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död, vållande till kroppsskada, olovlig körning, grov stöld, eller i andra hand olovligt brukande och häleri.