Lysande renar har invaderat glasskulptur

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

De omtalade jordekorrarna på Stureplanssvampen är inte de enda djuren i satsningen på julbelysning i city. Vid Edvin Öhrströms stora glas-obelisk på Sergels torg – ett av stans mest kända offentliga konstverk – står lysande renar tillsammans med glittrande granar.

Belysningsingenjören Henrik Gidlund på trafikkontoret ansvarar för skulpturen och har godkänt julinstallationen. Han vill inte låta sig intervjuas på telefon men svarar i mejl att han är mycket nöjd med resultatet och att han fattar beslut i ­samråd med skönhetsrådet och stadsmiljögruppen.

Mer tveksam är Gunilla Renström Olander på Stadsmuseet. Hon har i normala fall mandat att sätta stopp för att inte konsten förvanskas till exempel vid ombyggnader.

Men detta är en fontän och den lyder därför under trafikkontoret.

– Hade vi haft hand om det hade jag blivit väldigt upprörd om det gjorts utan att man hade talat med oss. Vi hade nog inte tyckt det var okej.

Martin Rörby på Skönhetsrådet säger att han i stort är positiv till julbelysningen i city.

– Men renarna hade rådet diskussion om. Jag satt ner med Henrik Gidlund och hade invändnigar dels om Centralposthuset där vi plockat bort förslaget, dels uttryckte jag väldigt stor tveksamhet kring Sergels torg, säger han.

Mårten Castenfors sitter i stadsmiljögruppen och hade således möjlighet att invända mot förslaget.

– Jag måste välja mina krig. Och jag bryr mig inte om att kriga här. Men jag tycker det är väldigt märkligt att vi fått en amerikansk jul på Sergels torg. Det här inkräktar verkligen på konstverket.