
Mäklaren Jan-Erik Claesson tror att det hade varit en bra affär för Martin Gustafsson, som bott i området sedan det byggdes, att vara med vid ombildningen. Foto: Åsa Sommarström
Lyorna säljs vidare efter ombildning
På mindre än tio år har mer är hälften av Täbys hyresrätter ombildats. – Grundläggande är att ge kunderna vad de vill ha, hälsar Roger Akelius från Bahamas.
- Nyheter
- Publicerad 16:15, 19 okt 2015
För två veckor sedan blev jätteaffären klar. I en av länets största ombildningar någonsin sålde Akelius 395 lägenheter i Gribbylund till hyresgästerna.
Knappt har bläcket i underskrifterna hunnit torka när affären nu får en fortsättning. Flera av grannarna väljer nämligen att sälja vidare sina nybildade bostadsrätter. Och det kan bli rejäla klipp.
De fyra bostäder som nu är till salu har utropspriser långt över det som betalats vid ombildningen. Bland annat säljs en fyra med ett påslag på drygt 895 000 kronor. Vad slutpriset blir går bara att spekulera i.
I snitt kan de som säljer vidare räkna med en vinst på mellan 500 000 och 900 000 kronor för lägenheterna som tidigare tillhört kommunala Täbyhus.
Jan-Erik Claesson arbetar på Mäklarhuset i Täby och sköter försäljningen av en av de aktuella lägenheterna.
– Det är härliga kundmöten. De som ombildat och nu säljer gör en vinst och kan byta upp sig till något större.
Värdeökningarna som är på 35 procent i snitt har sin förklaring i att värderingen inför ombildningen gjordes redan för två år sedan. Dessutom fick de boende viss rabatt för att affären skulle bli attraktiv, berättar Jan-Erik Claesson.
Enligt honom är intresset för att köpa någon av de nybildade bostadsrätterna mycket stort. Inte minst tror han att närheten till Rönningesjön lockar.
– Jag räknar med att tio procent av lägenheterna här säljs inom ett år. Det är bra att det blir omsättning så att fler får chans att hitta en bostad.
Jan-Erik Claesson som själv bor i närheten visar runt när Mitt i är på besök. Vid husen närmst sjön passar han på att växla ett par ord med Martin Gustafsson, 72.
Han har bott här i sin hyresrätt sedan området byggdes 1986.
– Det var bara lervälling utanför fönstret då. Jag räknar med att bo kvar tills de bär ut mig, säger Martin Gustafsson.
Han har valt att inte vara med i ombildningen.
– Nej, det fungerar bra som det är. Jag betalar min hyra och behöver inte fundera över det.
Och det är fler som inte är så entusiastiska. Inger Cirverius, pressekreterare på Hyresgästföreningen, tycker att affären är ”tragisk”.
– Att folk tjänar pengar på ombildningarna kan jag inte ha så mycket synpunkter på. Däremot är det väldigt sorgligt att det försvinner hyresrätter för de behövs för unga och andra som inte kan köpa sig en bostad.
Tidningen Hem och hyra lät förra året en expert granska den ekonomiska planen för ombildningen i Gribbylund. En av synpunkterna blev att föreningen tog anmärkningsvärt höga lån för att klara av köpet, med risk för att hamna i en skuldfälla.
Ombildningskonsulten som hjälpt till med affären håller dock inte med. Han pekar på att banken inte hade ställt upp med pengarna om de betraktat lånet som exceptionellt stort.