Mäklaren Jan-Erik Claesson tror att det hade varit en bra affär för Martin Gustafsson, som bott i området sedan det byggdes, att vara med vid ombildningen. Foto: Åsa Sommarström

Lyorna säljs vidare efter ombildning

På mindre än tio år har mer är hälften av Täbys hyresrätter ombildats. – Grundläggande är att ge kunderna vad de vill ha, hälsar Roger Akelius från Bahamas.

  • Publicerad 16:15, 19 okt 2015

För två veckor sedan blev jätteaffären klar. I en av länets största ombildningar någonsin sålde Akelius 395 lägenheter i Gribbylund till hyresgästerna.

Knappt har bläcket i underskrifterna hunnit torka när affären nu får en fortsättning. Flera av grannarna väljer nämligen att sälja vidare sina nybildade bostadsrätter. Och det kan bli rejäla klipp.

De fyra bostäder som nu är till salu har utropspriser långt över det som betalats vid ombildningen. Bland annat säljs en fyra med ett påslag på drygt 895 000 kronor. Vad slutpriset blir går bara att spekulera i.

I snitt kan de som säljer vidare räkna med en vinst på mellan 500 000 och 900 000 kronor för lägenheterna som tidigare tillhört kommunala Täbyhus.

Jan-Erik Claesson arbetar på Mäklarhuset i Täby och sköter försäljningen av en av de aktuella lägenheterna.

– Det är härliga kundmöten. De som ombildat och nu säljer gör en vinst och kan byta upp sig till något större.

Värdeökningarna som är på 35 procent i snitt har sin förklaring i att värderingen inför ombildningen gjordes redan för två år sedan. Dessutom fick de boende viss rabatt för att affären skulle bli attraktiv, berättar Jan-Erik Claesson.

Enligt honom är intresset för att köpa någon av de nybildade bostadsrätterna mycket stort. Inte minst tror han att närheten till Rönningesjön lockar.

– Jag räknar med att tio procent av lägenheterna här säljs inom ett år. Det är bra att det blir omsättning så att fler får chans att hitta en bostad.

Jan-Erik Claesson som själv bor i närheten visar runt när Mitt i är på besök. Vid husen närmst sjön passar han på att växla ett par ord med Martin Gustafsson, 72.

Han har bott här i sin hyresrätt sedan området byggdes 1986.

– Det var bara lervälling utanför fönstret då. Jag räknar med att bo kvar tills de bär ut mig, säger Martin Gustafsson.

Han har valt att inte vara med i ombildningen.

– Nej, det fungerar bra som det är. Jag betalar min hyra och behöver inte fundera över det.

Och det är fler som inte är så entusiastiska. Inger Cirverius, pressekreterare på Hyresgästföreningen, tycker att affären är ”tragisk”.

– Att folk tjänar pengar på ombildningarna kan jag inte ha så mycket synpunkter på. Däremot är det väldigt sorgligt att det försvinner hyresrätter för de behövs för unga och andra som inte kan köpa sig en bostad.

Tidningen Hem och hyra lät förra året en expert granska den ekonomiska planen för ombildningen i Gribbylund. En av synpunkterna blev att föreningen tog anmärkningsvärt höga lån för att klara av köpet, med risk för att hamna i en skuldfälla.

Ombildningskonsulten som hjälpt till med affären håller dock inte med. Han pekar på att banken inte hade ställt upp med pengarna om de betraktat lånet som exceptionellt stort.

Fakta

SÅ KAN DU DRA IN SAMMA PENGAR:

Efter ombildningen kan de före detta hyresgästerna sälja vidare sina lyor med vinster på ungefär 700 000 kronor i snitt – så här gör du för att kamma hem samma belopp.

Spela på Keno. Chansen att vinna motsvarande summa är 1 på 555556, enligt Svenska spel.

Jobba. Medelinkomsten i Täby ligger på knappt 430 000 kronor om året, och den typiske Täbybon kan därmed gneta ihop pengarna på drygt ett och ett halvt år.

Spara. Enligt en undersökning från Länsförsäkringar så är 2000 kronor det vanligaste beloppet som stockholmarna lägger undan varje månad, vilket innebär att hela beloppet kan finnas på sparkontot inom lite drygt 29 år.

Sälj Bingolotter. Med en förtjänst på 13 kronor per lott har du hela summan efter 53 846 sålda lotter.

Visa merVisa mindre

Fakta

Halva beståndet borta

På mindre än tio år har mer är hälften av Täbys hyresrätter ombildats.

– Grundläggande är att ge kunderna vad de vill ha, hälsar Roger Akelius från Bahamas.

Det var 1999 som Skandia Liv köpte det kommunala bostadsbolaget Täbyhus.

Nio år senare såldes samtliga hyresrätter vidare. Det var Akelius fastigheter som köpte de 2 300 lägenheterna, och kommunalrådet Leif Gripestam (M) har hävdat att ett långsiktigt ägande utlovades.

I dag är mer än halva beståndet ombildat till bostadsrätter. Fastighetsbolagets grundare Roger Akelius, numera boende på Bahamas, uppger i ett mejl till Mitt i Täby att ombildningen gått fortare än väntat.

– Vi köper alltid för att behålla i minst ett år, skriver Roger Akelius.

Enligt honom har försäljningarna genomförts med tanke på de boende.

– Grundläggande är att ge kunderna vad de vill ha.

Prislappen för de 395 lägenheter som nu ombildats i Gribbylund hamnade på 690 miljoner.

Visa merVisa mindre