– Det gjorde inte ont, jag kände ingenting. Det var skönt att komma hit och se lite folk, och att höra sorlet, säger hon.

Som de flesta andra har Barbro Kihlström träffat mindre folk än vanligt det senaste året, även om hon inte har varit helt isolerad.

– Jag går ner och handlar i stort sett varje dag för min hjärtläkare har sagt att jag ska gå ut något varje dag. Men seniorträffen här har ju varit stängd länge. Nu har de startat träffar utomhus och jag har varit med ett par gånger. Det är jättekul att träffa gamla vänner, bara att ta med en termos och ta på varma kläder, säger hon.

Om cirka tre veckor ska Barbro Kihlström få andra dosen av vaccinet och en vecka efter det är hon immun och behöver inte längre oroa sig för covid-19, i alla fall inte för egen del.

Tar cirka åtta veckor

Men det kommer att dröja ett bra tag innan alla Sollentunabor i den första prioriteringsgruppen har vaccinerats.

Så gott som alla på äldreboende i kommunen har visserligen fått båda doserna, men vaccination av sjukvårdspersonal har bara inletts, liksom av den grupp Barbro Kihlström tillhör – äldre med hemsjukvård eller hemtjänst.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-far-du-besoka-nara-och-kara-pa-aldreboende/repubx!ltAjyCWdPbBtkX1E2xa3aw/

Den här veckan fick Edsbergs vårdcentral 66 doser, lite fler än de 40–50 som de fått förhandsbesked om men fortfarande få med tanke på att man har uppemot 300 personer med hemtjänst eller hemsjukvård.

– Det är ungefär så många vi kommer att få varje vecka mars ut har regionen sagt. Och alla ska ju ha två doser. Det betyder att det kommer att ta omkring åtta veckor innan vi har vaccinerat alla Edsbergsbor i fas 1, säger Ingrid Fröberg, läkare på Edsbergs vårdcentral.

Först därefter är det dags för de i fas 2, med bland annat alla 65-plusare som inte har ingått i fas 1.

– Redan nu ringer massor av folk till oss och undrar när de kan boka vaccination, säger Ingrid Fröberg.

Tisdagar som gäller

Hon kan i alla fall glädja sig åt att premiären med vaccinationer i kyrkan blev lyckad.

– Ja, det har gått bra. Vi hade 46 inbokade i dag och tog allt i ett långsamt tempo för att se hur flödet i lokalen fungerade, säger hon.

Från och med nästa vecka är det tisdagar klockan 13–16.30 som gäller för vaccinationer i Edsbergskyrkan, med reservation för ändringar på grund av leverans av vaccin. Men det är ingen drop-in utan tidsboxning som gäller, och än så länge endast för personer i vaccinationsfas 1.