Flytt. Tio lönnar har fått nya platser att växa på vid Ljungbyplan i Rinkeby. Foto: Gustav Kaiser

Lyckad flytt för lönnarna vid Ljungbyplan

Ibland måste man byta plats i livet för att kunna växa ordentligt. Det har tio lönnar i Rinkeby fått erfara personligen efter att de flyttats, med rotsystem och allt, till helt nya ställen i området.

  • Publicerad 13:23, 21 okt 2021

Ansvarig. Mikaela Ericsson, projektledare på Stockholmshem. Foto: Åsa Stenmark/Stockholmshem

Den som befann sig i Rinkeby i tisdags och onsdags förra veckan kunde uppleva en rätt udda syn, när flera stora lönnar gled runt i området.

Träden, som precis som Rinkeby är runt 50 år gamla, flyttades i samband med att bostadsbolaget Stockholmshem förberedde inför en rivning av ett garage på Ljungbyplan.

Viktiga för miljön

I stället för att ta bort träden ville man hitta nya livsplatser åt dem, eftersom de är så viktiga för miljön.

– Hade vi inte flyttat de här träden hade vi tvingats avverka dem, vilket hade varit väldigt tråkigt. Träd är så viktiga för våra städer, säger Mikaela Ericsson, projektledare.

Att bevara träd i staden är viktigt av många anledningar, berättar hon. De renar luften, ger skugga vid värmeböljor, fångar regnvatten, tar upp stora mängder koldioxid och bibehåller den biologiska mångfalden.

– Därför är det slöseri med resurser att ta ned friska träd, säger Mikaela Ericsson.

Träden i Rinkeby blev de första som någonsin flyttats av Stockholmshem, som hoppas att pilotprojektet kan leda till att bolaget kan bevara fler träd även vid framtida rivningar och byggen.

– Vi vill att det ska bli något som övervägs varje gång det är möjligt att lösa det på det här sättet, säger Mikaela Ericsson.

Stor process

Det är dock inte bara att rycka upp träden från marken. Flytten har krävt en hel del förarbete, som tagit drygt en månad att genomföra.

– Det är viktigt att förbereda så man inte gräver och ställer träden där det till exempel ligger ledningar eller så. Sedan kommer en maskin som lyfter träden, med rötterna, och sedan flyttar man dem till nya platsen där man förberett ett hål, säger Mikaela Ericsson.

Efter flytten krävs det en hel del efterarbeten för att trädet ska kunna etablera sig på sin nya plats.

– Runt trädets rötter läggs en blandning mellan pimpsten och biokolsmakadam, för att hjälpa trädet på traven. Det hela är en stor process.

Pengar växer som bekant inte på träd, så trädflytten fick göras med medel från Stockholmshems interna klimatfond.

– Själva trädflytten kostar knappt 400 000 för tio träd, men allt som allt, med förberedelser och efterarbete, kostade det nog totalt 100 000 per träd, alltså runt en miljon, säger Mikaela Ericsson.

Om trädflytten

Flytten omfattade totalt tio lönnar med ett stamomfång mellan 60-130 centimeter.

Träden flyttas av Nordisk Trädflytt som är specialiserade på att flytta och återplantera stora träd.

Ett träd tar 30-90 minuter att flytta.

Först grävs en grop där trädet som flyttas ska stå, trädet som ska flyttas tas upp och sätts sedan ner i gropen. Det riktas upp och eftervård och skötsel startar.

Visa merVisa mindre