Maltesholmsbadet i Hässelby är en av platserna där det hittats lustgaspatroner. Foto: Mostphotos

Lustgas trendar bland unga i Västerort

Senaste tiden har fältassistenter i både Västerort och Bromma hittat lustgaspatroner på flera platser där ungdomar brukar hänga. – Vi är oroliga över att unga inte inser riskerna, säger Josefine Jussila, fältassistent i Hässelby-Vällingby.

  • Publicerad 15:56, 5 jul 2018

Under de senaste veckorna har fältassistenter och fritidsledare i både Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsområde hittat lustgaspatroner på platser där ungdomar brukar umgås.

– Att använda lustgaspatroner är inget nytt fenomen, och inte heller olagligt, men vi är oroliga att få känner till riskerna som det medför att andas in gasen, säger Sofie Anderman, preventionssamordnare för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Kan riskera medvetslöshet

Hon säger att många tänker att det är ofarligt i och med att lustgaspatroner används inom sjukvården.

– Men vad många inte vet är att lustgas som används inom sjukvården är uppblandad med syre för att minska risken för syrebrist. Att inhalera ren lustgas kan ibland ge skador på stämband och luftrör, men man kan också riskera medvetslöshet i och med syrebristen, säger Sofie Anderman.

Används till gräddsifoner

Patroner till lustgas används till bland annat ballonger och gräddsifoner och kan köpas i butiker och på nätet.

Fältassistenten Josefine Jussila jobbar i Hässelby-Vällingby. Hon berättar att de hittat flera patroner på olika ställen de senaste veckorna.

– Vid en parklek intill Maltesholmsbadet i Hässelby hittade vi 70 små patroner. Vi har även hittat liknande mängder i Vällingby, vilket är oroväckande då ungdomarna inte inser riskerna, säger hon.

Vill uppmärksamma vårdnadshavare

Hon säger att fältassistenterna i Bromma har vittnat om liknade fynd.

– Det verkar vara en trend bland unga just nu. I vanliga fall går vi ut i skolorna och informerar när vi märker av trender, men nu är det sommarlov. Vi får hoppas att vårdnadshavare och ungdomar läser tidningen i stället, säger hon.

Fakta

Är det farligt att dra in lustgas?

Det kan vara farligt att andas in lustgas. Koncentrerad lustgas kan vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna.

Inandning av lustgas kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer försvagas.

Dödsfall har inträffat på grund av den syrebrist som kan uppstå vid inandning av outblandad lustgas.

Inom sjukvården och vid förlossningar inhaleras lustgas som blandats med syrgas.

Lustgas är inte narkotikaklassad men används som narkosmedel och lätt bedövning/smärtlindring.

Källa: Drugsmart.com
Visa merVisa mindre