Två personer åtalas för att ha rånat en 19-åring i Täby centrum. Foto: Läsarbild Från polisens förundersökning

Lurades ut av kompis – blev brutalt knivrånad

19-åringen trodde att han skulle träffa en kompis på perrongen i Täby centrum. Men kompisen hade gillrat en fälla och 19-åringen blev brutalt rånad. Nu åtalas tre män.

  • Publicerad 16:49, 21 sep 2018

Två dagar innan julafton åkte en 19-årig Täbybo ut till perrongen i Täby centrum. Det var sen eftermiddag och han hade bestämt träff med sin kompis som var på väg in med Roslagsbanan.

Men strax innan tåget skulle rulla in skrev vännen i ett sms:

”Bror dom skickade ut mig asso ja vänder hem”.

Kompisen ljög – var i Skåne

Kompisen sa att han blev avslängd i Roslags Näsby eftersom att han inte hade något SL-kort. Men det skulle visa sig att vännen ljög. I polisens utredning framgår det att han var inte alls på tåget, utan befann sig i Skåne.

Kort därefter dök det upp två personer på perrongen. De tog stryptag på 19-åringen. Den ene höll en kniv mot hans hals, den andre en kniv mot magen.

En av de misstänkta rånarna vid bankomaten i Täby centrum. Från polisens förundersökning.

Länsade 19-åringen på pengar

Under knivhot gick de mot Täby centrum. De tog hans klocka, mobil, kontanter och krävde att han skulle ta ut pengar i en bankomat.

Gav han fel kod skulle de döda honom. De tvingade också 19-åringen att föra över mer pengar från hans sparkonto.

Hotade att döda honom

Enligt 19-åringen ska en tant ha gått förbi och tittat lite misstänksamt för att sedan fortsätta vidare. När bankomaten nekade fler uttag tog en av rånarna en bild på 19-årings id-handlingar och sa att de skulle döda honom om han polisanmälde.

Sedan försvann de iväg med stöldgodset och omkring 50 000 kronor.

Kompisen spelade oskyldig

När 19-åringen kom hem så anmälde han det till polisen. Han misstänkte att det var vännen som låg bakom. Vännen spelade chockad över att höra att han blivit rånad.

Men de två personerna på perrongen hade 19-åringen ingen aning om vilka det var.

Ett par veckor senare hittades 19-åringens telefon under en husrannsakan i Kista. Tre personer var då misstänkta för ett rån mot en McDonalds restaurang. Samtliga skulle senare dömas för brottet och en av dem var 19-åringens kompis.

Bankomaten där rånet skedde.

Kopplas ihop via mobilerna

Åklagaren menar nu att de tre dömda personerna också är skyldiga för rånet på 19-åringen i Täby. De två misstänkta rånarnas telefoner visar att de befann sig i Täby vid brottstillfället. De fångades också på bankomatens övervakningskamera och hade bilder i sina telefoner på offrets bankuppgifter.

Nu står de tre männen, som alla är i 20-årsåldern, åtalade för rån och övergrepp i rättssak. 19-åringens vän erkänner gärningen, de två andra nekar.