En man i 60-årsåldern från Sigtuna kommun påstod sig vara mycket sjuk. Han lyckades under lång tid få över 17 miljoner kronor i bidrag utbetalade till ett assistansbolag som ägdes av hans anhöriga. I bolaget arbetade dessutom flera av hans familjemedlemmar.

Till Försäkringskassan ska mannen ha intygat att han behöver hjälp med i stort sett allt, i vissa perioder upp till 20 timmar om dygnet. Bedrägeriet ska ha pågått under många år, från 2011 till 2020, då myndigheterna anade att allt inte stod rätt till. De misstänkte att mannen inte alls var så sjuk som han hade uppgett.

Spaning på mannen

Ett omfattande utredning genomfördes där polisen spanade på mannen och hans rörelsemönster. Under insatsen framkom det att han kunde röra sig mycket mer än vad som påståtts. Detta styrks med bilder från mobiltelefoner som polisen beslagtagit. Där syns även mannen sitta på fester och sitta bakom ratten i en bil.

Det är inte bara mannen som står åtalad utan även hans fru och flera av hans anhöriga på assistansbolaget. De har bland annat även intygat att de hjälpt mannen hemma i Sigtuna kommun under en period då mannen i själva verket befann sig på semester i ett annat land.

Polisen misstänker att han tillsammans med sin fru även försökt lura ett försäkringsbolag då de anmälde en bil som stulen. Samma bil som senare visade sig utnyttjas av paret i ett annat land.

Åtalas i Attunda tingsrätt

Nu står mannen och de anhöriga åtalade för grovt bidragsbrott, medhjälp till grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott.

Rättegången inleds den 9 november i Attunda tingsrätt.