Foto: Sara Flodin

Lurade 49 personer på nätet

En man från Järfälla lurade 49 personer att föra över pengar till honom, trots att han aldrig hade tänkt skicka några konsertbiljetter. Men mannen använde sitt riktiga namn och adress. Nu döms han för bedrägeri.

  • Publicerad 10:16, 17 jun 2016

Under två års tid lade en man från Järfälla upp falska annonser på köp- och säljsajter på nätet. Han svarade också på andras annonser.

Mannen, som är i 25-årsåldern, har sedan påstått att han haft biljetter, telefoner eller spel att sälja och på så sätt förmått människor att föra över pengar till honom.

Men några biljetter, telefoner eller spel har köparna sedan inte sett till.

Under två års tid har 49 personer fört över summor mellan 500 och 2 500 kronor till 25-åringen. Totalt har mannen har mannen lurat till sig 64 490 kronor.

Vid bedrägerierna använde mannen sitt riktiga namn och sin riktiga adress. Han har också skickat en bild av sin legitimation till köparna.

I förhör har mannen berättat att han har ett alkoholmissbruk och att han lurade köparna när han behövde pengar till alkohol. Han har också sagt att han varken kan erkänna eller förneka gärningarna eftersom han varit full när de genomfördes.

Men just det tror inte tingsrätten på. Konversationerna med de intresserade köparna har varit långa och Attunda tingsrätt tycker inte att det är sannolikt att mannen inte skulle ha vetat vad han gjorde.

Vid val av påföljd väger rätten in två faktorer:

• Mannen har två gånger tidigare dömts för bedrägeri. Fem fall 2012 och sju fall 2014.

• Mannens långvariga alkohol problem och positiva inställning till behandling.

Eftersom mannen flera gånger har återfallit i brott ska påföljden bli fängelse i två månader, men har får också skyddstillsyn.

Han ska också genomgå alkoholavvänjande vård.