Peabs asfaltverk i Västberga tillverkas flera hundratusen ton asfalt varje år. Foto: Mostphotos

Lukt från asfaltverk stör söderortsbor

En stark, asfaltliknande lukt har sedan i våras spridits i Solberga, Västberga, Fruängen, Midsommarkransen och Årstaberg. Källan är Peabs asfaltverk i Västberga, där man arbetar för att få bort stanken.

  • Publicerad 11:37, 6 sep 2022

"Fruktansvärt", "otäckt", "vidrigt" och "äckligt". Många söderortsbor har under det senaste halvåret reagerat på en kraftig, asfaltliknande lukt i sina områden. Den har spritt sig periodvis i delar av Solberga, Västberga, Fruängen, Midsommarkransen och Årstaberg och blivit föremål för många kommentarer på de lokala Facebook-sidorna och flera mejl till Mitt i.

Invånarna har också mejlat miljöförvaltningen och Peab, vars asfaltverk i Västberga är källan till lukten.

– Vi har fått in klagomål sedan i våras och det har varit många under sommaren. Vi för nu en dialog med Peab om hur man kan minska lukten, säger Katariina Parker, enhetschef på miljöförvaltningens enhet för industri och vatten.

Anläggning provkörs

Mitt i får ingen intervju med ansvarig på Peab, som i stället mejlar svar från sin pressavdelning. Därifrån skriver man att det alltid uppstår en doft vid tillverkning av asfalt men att "en förändring i doftbilden" har uppstått i Västberga. Den tar man på allvar och utreder orsaken.

Förhoppningsvis ska problemet vara åtgärdat under den tidiga hösten.

"I vår anläggning i Västberga har vi installerat en utrustning för att reducera lukt. Den provkörs just nu och beräknas vara i drift inom kort. Vi har också sänkt tillverkningstemperaturen för att se om det ger effekt", skriver man till Mitt i.

Även om lukten är obehaglig behöver man inte vara orolig för hälsan, enligt Peab. "I den doft som sprids från tillverkningen av asfalt finns inga otillåtna nivåer av ämnen som kan vara skadliga för hälsan."

Vite inte aktuellt

Miljöförvaltningen är tillsynsmyndighet för verksamheten, men det är Peab som är skyldig att göra utredningen om problemet, vilket man nu alltså gör.

– Peab ska redogöra för vad som hänt, för aktuella åtgärder, innehållet i utsläppen, om de kan vara hälsovådliga och vad man göra för att stoppa dem. Sedan bedömer vi om åtgärderna är tillräckliga, säger Katariina Parker.

Om åtgärderna är otillräckliga kan miljöförvaltningen ge ett vitesföreläggande. Det är inte aktuellt i det här fallet, betonar Katariina Parker.

– Vi har en bra dialog med Peab om problemet, säger hon.

Hundra tusentals ton asfalt tillverkas

Peab Asfalt tillverkar asfalt till allt från underhåll av mindre vägar till stora infrastrukturprojekt.

Anläggningen i Västberga industriområde ligger på Drivhjulsvägen 32, sedan många år.

Flera hundra tusen ton asfalt tillverkas varje år i fabriken.

Källa: Peab

Visa merVisa mindre