Luis driver egen webbradiokanal

Hallå där Luis Palma Aguirre som driver "Av egen kraft", en webbradiokanal från Wenngarn.

  • Publicerad 10:16, 22 nov 2021

Nu är viktigare än någonsin att lyfta fram de goda krafterna hos människor och samhället.

I februari startade Sigtunaprofilen Luis Palma Aguirre webbradiokanalen "Av egen kraft”. En kanal vars syfte är att lyfta fram de goda krafterna hos människor och i samhället, både i Sigtuna och i allmänhet. Luis Palma Aguirre har bott i alla kommundelar och var tidigare involverad inom politiken i Sigtuna. Det gör han inte längre då han vill vara oberoende i sin roll som radiopratare.

Hur kom du på den här idén?

– Jag hade den stora äran att vara programledare på Radio Sigtuna i mer än tre år och under den tiden gjorde jag mer än 180 intervjuer och ett 20-tal reportage. Samtidigt tänkte jag på alla möjligheter som den nya tekniken ger oss. Jag vill följa utvecklingen och uppnå ett mer brett lyssnande utanför vår kommungräns. Då tänkte jag att en webbradio var ett sätt att göra det på. Vi producerar underhållande radio med lokal närvaro och livesändningar.

Vad är det ni gör där ute på Wenngarn egentligen?

– Vi sänder direkt från vår studio i Wenngarn eftersom webbradiostudion ligger där. Det är ingen tillfällighet att vi finns där. Anette Wilnersson som är grundare och driver Betongfabriken Coworkingkontor trodde på min idé att starta en webbradiokanal från första stund. Hon har betytt otroligt mycket för detta projekt och hon har varit en stort inspirationskälla i denna resa, säger Luis Palma Aguirre.

Hur har responsen varit?

I februari lanserade "Av egen kraft " webbradiokanalen sina sändningar. Vi har fått väldigt bra respons. Samtal och mail ökar hela tiden och förhoppningen är att vi under januari ska starta nya program på andra språk, som spanska och engelska.

Sedan i höstas har en ny programledare tillträtt. Det är 17-åringen Lea Heed som riktar sig mer mot målgruppen 17-25 år. Lea Heed startade städgruppen Untrash Sigtuna och drog ihop många som samlades och städade i naturen och runt om i Sigtuna. För det har hon blivit nominerad till Svenska hjältar-galan och kan vinna årets ungdomshjälte. Det avgörs i december.

Vad är det bästa med att göra webbradio?

– Webbradio är ett effektivt medium för att nå människor. Vi har tagit steget in i framtiden och webbradio kan man lyssna i både dator och mobil direkt i webbläsaren. Vi tror på människans fantastiska potential. Nu är viktigare än någonsin att lyfta fram de goda krafterna hos människor och samhället.

Vad gör du när du inte gör radio?

– Jag jobbar med mitt ordinarie jobb på ett äldreboende. Men också är jag på olika event och träffar människor.

Hur hinner du med allt?

– Jag har faktiskt varit sjukskriven i två veckor av utmattning nu. Det händer att jag sover dåligt. När jag lägger mig så går alla tankar som snurrar och andra saker som har hänt i livet. Jag var hos en läkare som sa till mig, du måste må bra Luis. Du har så många drömmar och ingen av dessa kommer bli verkliga om du inte tar hand om dig själv. Jag har nog varit lite nonchalant med mig själv.

Vad händer framöver?

– Framöver kan vi förvänta oss att ha en allt större grupp lyssnare. Vi kommer fokusera mer på vad vi kan erbjuda allmänheten genom programinnehåll. Vi kommer att erbjuda sagor kvällstid innan barnen ska gå och lägga sig. Samt att ha meditation på lördagsmornar. Framtidens mål är Av egen kraft ska ha olika Community med radio i Borås, Gotland, Västerås , Malmö och Göteborg.

Gillar att sitta och titta på vattnet

Namn: Luis Palma Aguirre.

Ålder: 58 år.

Bor: Tingvalla.

Familj: Två pojkar.

Husdjur: En katt.

Favoritplats i Sigtuna: Strandpromenaden nere i staden. Gillar att sitta och titta på vattnet, speciellt på sommaren.

Visa merVisa mindre

Det ena eller det andra:

Sommar eller vinter?

Sommar

Chips eller ostbågar?

Chips

Bil eller motorcykel?

Bil

Filmer eller serier?

Filmer

Fotboll eller ishockey?

Fotboll

Visa merVisa mindre

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33

Över 400 coronafall på en vecka

Nyheter Coronarapport: "Nu är omikron helt dominerande" Stanna hemma, vaccinera dig och gå inte på fest. Det uppmanar FHM om nu när smittspridningen med omikron når rekordhöga nivåer. Aldrig tidigare har det varit så många smittade i kommunen på en vecka.fredag 14/1 9:00

Elever utbildar elever om utsatthet på nätet

Nyheter Samma våglängd. Tingvallaskolan har utsett elevambassadörer Ett nytt projekt är skapat på Tingvallaskolan i Märsta. Här utbildar elever varandra om riskerna med att dela bilder på sociala medier.måndag 10/1 12:28