Bevakar. På måndagsmorgonen var både polis, sjöpolis och Kronofogden på plats vid den illegala båthamnen i Minneberg. Foto: Mikael Andersson

Lugnt när illegal båthamn i Bromma avhystes

Flera aktörer var på plats i Minneberg när avlägsnandet av den illegala båthamnen skulle träda i kraft. Men under helgen hade de flesta båtarna lämnat strandkanten.

  • Publicerad 11:55, 13 jan 2020

Den våta leran täcks av ett tunt lager frost. En splitterny cykel med tjocka däck står lutad mot ett träd, och lite längre bort ligger en träningsväska slängd på marken. Bredvid den en övergiven cykelvagn. Två småbåtar ligger förtöjda vid strandkanten, och en man har börjat paddla intensivt med en åra på en tredje båt.

En stor blå båt, som legat vid Minneberg i flera års tid, verkar ha börjat driva iväg. Mannen som kommer paddlandes ropar flera gånger på någon som befinner sig ombord.

Tillsammans konstaterar de att det verkar vara något fel på båten som fortsätter att sakta driva på det kalla januarivattnet. Båda männen vänder sig om och möts av sjöpolisen, som är på väg till avlägsnandet.

Avlägsnas. Den stora båten har legat till vid Minneberg under flera års tid. På måndagsmorgonen lämnade den strandkanten. Foto: Mikael Andersson

Informerade. Kronofogden var på onsdagen i Minneberg och satte upp lappar med information om avlägsnandet. Foto: Mikael Andersson

"Rena stöldhärvan"

Det var i onsdags som Kronofogden var på plats vid den illegala båthamnen som växt fram i Minneberg. Stockholms stad har ansökt om ett avlägsnande, vilket innebär att alla båtar i hamnen skulle bort innan måndagsmorgonen. De som ännu står kvar ska förstöras.

Kravet: Illegala båthamnen i Bromma ska bort

En kvinna som är ute och promenerar med sin hund stannar till. Hon säger att den stora blå båten inte har ställt till med några problem de åren den befunnit sig här.

– Men när de sex småbåtarna kom i höstas har det blivit rena stöldhärvan här. Med cyklar, kundvagnar och barnvagnar överallt. Jag själv har inte upplevt det, men jag har pratat med andra som hittat kanyler på marken. Det är hemskt, det ligger ju en förskola här i närheten, säger kvinnan.

En stund senare anländer både polis och representanter från Kronofogden till platsen. På vattnet cirkulerar en båt från en entreprenörsfirma som ser över de två övergivna båtarnas skick. En sopbåt har lagt till vid sidan.

I mitten av september var det en hel del dramatik när båtarna vid den så kallade pirathamnen vid Årstaviken skulle avhysas.

Tumult när boende avhystes från pirathamnen på Södermalm

Kanske låg detta färskt i minnet för båtägarna, för fyra hade lämnat platsen sedan Kronofogden informerade om avlägsnandet.

– Vi trodde att det skulle vara fler båtar kvar. Just nu är en 35 meter lång pontonbåt på väg hit från Lidingö. Tanken är att den ska lyfta båtarna och skrota dem direkt i containers, säger en representant från entreprenörsfirman som ansvarar för skrotandet av båtarna.

Insats. Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma, tror att det behövs större insatser för att nå de som vistas på båtarna. Foto: Mikael Andersson

"Behöver ta större grepp"

Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma, menar att hela situationen är bekymmersam.

– Det räcker med att de puttrar över till Kungsholmen eller Solna, och då blir det ett nytt ärende av det hela vilket i sig är en lång process, säger han.

Han säger att illegala hamnar inte är ett nytt fenomen, och att det troligtvis kommer fortsätta.

– Det här är människor med trasiga förhållanden vi pratar om. Jag tror man behöver ta ett större grepp om det på politisk nivå. Men samtidigt ska kommunens stränder inte se ut så här.

Matti Rönnqvist berättar att polisen även upptäckt en ny illegal hamn ta form i Bromma, nedanför Ljunglöfska slottet.

– Det rör sig om tre mindre båtar som är bebodda. Vi har varit på plats och pratat med ägarna om att de ska lämna. Sedan vet jag att Bromma stadsdel har initierat ett avhysningsärende, så jag hoppas det går fort, säger han.

Hur kommer det sig att den stora båten kunnat ligga här i flera år?

– Det har inte varit ett stort problem, folk har inte reagerat på den. När de andra sex båtarna kom har vi fått in klagomål, och det har varit stölder runtomkring i området, säger Matti Rönnqvist.

Vid lunchtid på måndagen ska de två övergivna båtarna i Minneberg skrotas. Den stora blå båten verkar däremot ha fått igång motorn. Var den lägger till härnäst återstå att se.

Avlägsnande

Stockholms stad har ansökt om ett avlägsnande hos Kronofogden. Ett avlägsnande skiljer sig från en vanlig avhysning, då båtarna förvaras i tre månader.

Då har ägaren möjlighet att hämta ut båten mot betalning.

När det däremot handlar om ett avlägsnande, landar kostnaderna hos Kronofogden.

Anledningen till att båtarna ska förstöras, är att Stockholms stad ansökt om ett avlägsnande hos Kronofogden.

Ett avlägsnande kan göras om någon exempelvis utan lov har bosatt sig på en egendom, i det här fallet stadens, eller om man inte vet vem ägaren till båten är.

Visa merVisa mindre