LUGNT. Det gick lugnt till i vallokalerna i söndags. Foto: Mitt i/Mostphotos

Lugnt i lokalerna när Ekerö gick till val

Korta köer och lugn stämning präglade valdagen i Ekerö. "Våra väktare var helt sysslolösa", säger Per Ekström (M) som är ordförande i valnämnden.

  • Publicerad 14:12, 14 sep 2022

Vi var inte klara förrän kvart i två. Men då kom vi ändå lindrigt undan.

På många håll i länet var det långa köer under valdagen, men i Ekerö gick det smidigt, menar Per Ekström (M) som är ordförande i valnämnden.

– Jag var i Sundby vid halv 11 tiden och då var det en halvtimmes kö, men den lättade snabbt. På flera håll var det aldrig mer än några få personer i kö, säger han.

Det var inte heller något stök och bråk.

– Det gick lugnt till. Våra väktare var helt sysslolösa.

Växeln bröt ihop

Det största problemen dök istället upp efter vallokalerna stängt och rösträkningen skulle rapporteras in. Då bröt nämligen Länsstyrelsen's telefonväxel ihop.

– Det gjorde att det blev sent. Vi var inte klara förrän kvart i två. Men då kom vi ändå lindrigt undan. På andra håll i länet hade vissa suttit upp till klockan sju på morgonen, säger Per Ekström.

I detta val var Ekerö kommun uppdelat i 19 valdistrikt jämfört med 15 i valet 2018. Det beror på att befolkningen har vuxit i vissa områden.

– I Stenhamra delade vi upp det i norra och södra. Och i Ekerö har vi lagt till distrikt för att ta höjd för den byggnation som sker där nu. På så sätt behöver vi rita om kartan inför valet 2026 och 2030, säger Per Ekström.

Fler valdistrikt på Ekerö

Ett valdistrikt är ett område med personer som bor runt en vallokal och som har rätt att rösta.

Ett distrikt har mellan 1 000 och 2 000 personer. I vissa fall har distrikten färre personer, eftersom ingen ska ha alltför långt till en vallokal.

I årets val har Ekerö 19 valdristrikt. Dessutom har kommunen ett uppsamlingsdistrikt dit till exempel utlandsrösterna hamnar. Räkningen av dessa sker 14 september.

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03