Det har gått två månader sedan mordet på Enskede gårds gymnasium. Foto: Anna Z Ek

Lugnare – men många har bytt skola

Sedan mordet för två månader sedan har Enskede gårds gymnasium ändrat rutiner och tagit hjälp av Lugna gatan för att öka tryggheten. – Det har blivit mycket lugnare, säger Anders Lundevi, tillförordnad rektor. Men uppåt 40 elever har valt att byta skola efter händelsen.

  • Publicerad 11:21, 20 feb 2018

Det har gått två månader sedan en 17-årig pojke mördades på Enskede gårds gymnasium. En 16-årig elev är häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Sedan dess har trygghet och arbetsro stått i fokus på skolan.

– Tidigare jobbade några grupper med större tidssjok och eleverna fick rast efter behov. Då var det svårt att veta vilka elever som har rast eller som inte har det. Nu har alla tydliga raster och det skapar lugn. Alla – både personal och elever – vet när man ska vara på plats, säger Anders Lundevi, tillförordnad rektor.

Han är tidigare gymnasiechef och sedan terminsstart finns han på plats för att förstärka skolledningen.

Samarbete med Lugna gatan

– Man konstaterade efter den här händelsen att det varit ganska mycket oro i de allmänna utrymmena. Vi har möblerat och tagit bort en del bord och bänkar där det hängde folk.

Skolan har dessutom inlett ett samarbete med Lugna gatan.

– Lugna gatan är på plats klockan 9-16 och hjälper till exempel ungdomarna att hitta rätt till lektionerna. Vår uppfattning är att det är mindre skolk nu. Alla ungdomar vill lyckas i skolan, men ibland kanske det är lite svårt för att ta initiativ själv. Då får vi hjälpas åt, säger Anders Lundevi.

Han menar att de olika insatserna har gjort det lugnare på skolan.

– Vad jag har förstått var hösten ganska orolig. Det är en allmän upplevelse både hos medarbetare och elever att det är lugnare nu.

35-40 elever har bytt skola

Skolan har målat om i det utrymme där mordet skedde. Till en början fanns ett minnesbord uppställt.

– Efter en tid sa de att de ville att vi skulle ta ner bordet eftersom det påminde för mycket om det som hänt. Elever som stod den här eleven nära har varit väldigt berörda. Vi förstärkte så att vi hade mer personal som talar dari i de grupper som var närmast berörda. Nu tycker jag att vi har kommit tillbaka till en vardag där man går på sina lektioner och jobbar på.

Samtidigt har mellan 35 och 40 av de 200 elever som går på språkintroduktionsprogrammet slutat på skolan efter händelsen i december.

En del har definitivt bytt skola på grund av den här händelsen.

Anders Lundevi, tf rektor.

– Det finns en naturlig rörelse i den här elevgruppen eftersom de är asylsökande, det kan bli snabba flyttar och byte av kommun. Men en del har definitivt bytt skola på grund av den här händelsen, säger Anders Lundevi.