Blickarna riktas mot Friends arena i eftermiddag. (Arkivbild). Foto: Mitt i

Lugnare än vanligt under rekordderbyt

Polisen är nöjd med insatsen i Solna under Stockholmsderbyt i fotboll mellan AIK och Hammarby som lockade rekordpublik.

  • Publicerad 12:08, 24 sep 2018

Polisen var förberedda på stökigheter inför det som kallades århundradets derby på Friends arena i Solna.

Men även om matchen drog rekordpublik konstateras i efterhand att tillställningen blev lugnare än vanligt vid fotbollsderbyn i Stockholm

– Antalet brott och ordningsstörningar var färre än vid tidigare matcher, vilket är positivt, säger Christoffer Wedelin, kommenderingschef för polisens insats i samband med matchen, i ett pressmeddelande.

Bråk innan matchen

Helt fritt från stök var det däremot inte. Inför matchen avlägsnades åtta personer som var i färd med att börja en intern uppgörelse i Ekensbergsområdet i Solna.

Tre personer gavs tillträdesförbud i nio samt sex månader efter att ha ertappats med pyrotekniska pjäser och två personer misshandlades utanför arenan. En av dessa fick föras med ambulans till sjukhus och en person greps misstänkt för grov misshandel.

Alla ingripanden

Här är polisens sammanställning från insatsen innan, under och efter derbyt.

* Innan match avlägsnas åtta personer från en plats i Solna för att hindra konfrontation mellan två grupperingar.

* Ett flertal anmälningar om brott mot ordningslagen har upprättats med anledning av att det eldats med pyroteknik inne på arenan.

* En person är misstänkt för ringa narkotikabrott. Personen hade dessutom pyroteknik på sig vilken förverkades på plats.

* Tre personer har fått tillträdesförbud. En hade pyroteknik på sig och detta upptäcktes vid visitation på väg in på arenan. Den personen fick tillträdesförbud i nio månader. Två andra tände bengalisk eld i folkhavet utanför entrén innan match och fick tillträdesförbud i sex månader. I samtliga tre fall handlar det om brott mot ordningslagen.

* Tre personer som tände bengalisk eld inne på arenan blev i samband med det lätt brännskadade. De fick hjälp av sjukvårdsteam på plats och anmälan om brott mot ordningslagen upprättades.

* En person blir misshandlad efter match utanför arenan och får åka ambulans till sjukhus. En misstänkt gärningsperson grips och anmälan om grov misshandel är upprättad.

* Ytterligare en person blev misshandlad efter match utanför arenan. En misstänkt är identifierad och anmälan om misshandel upprättad.

Århundradets derby kräver stor polisinsats