Lugn snackar böcker i barndomskvarteren

I SVT:s nya höstsatsning ”Lugn i Hökarängen” återvänder dramatikern Kristina Lugn till sin barndoms gator i Hökarängen. Här har hon bildat bokcirkel med fyra Hökisbor.

  • Publicerad 17:46, 31 aug 2014

I sex avsnitt, med start i morgon onsdag, förflyttas tittarna till den lilla ombonade källarlokalen under tobaksaffären.

En av deltagarna är Anna Drvnik, 35. Som styrelseledamot för kulturcentret Lokalrätten i Hökarängen fick hon i våras frågan om hon ville delta i en tv-sänd bokcirkel med Kristina Lugn. Utan att tveka svarade hon ja, och strax därefter stod hon med Fjodor Dostojevskijs ”Anteckningar från källarhållet” i handen.

– Det kändes nästan lite pinsamt i början att åka gröna linjen och läsa Dostojevskij. Lite väl pretto på något sätt. Men han är inte så tung som man kan tro. Det är nästan som ett avsnitt av Seinfeld, säger hon.

Redan i tidiga tonåren var Kristina Lugn en idol för Anna, som plöjde hennes böcker. Lite mer än 20 år senare tilltalar hon författaren vid förnamn.

– Alldeles i början av bokcirkeln höll jag igen lite. Kristina säger så kloka saker att det är svårt att tillägga någonting. Men sedan tänkte jag inte så mycket mer på det. Det har varit väldigt jämlikt mellan oss alla, säger hon.

Kristina Lugn har tidigare bott i Hökarängen och ville att programmet skulle utspelas där. Och just bokcirklar ligger i tiden, menar hon.

– Jag tror att människor börjar tröttna på att fragmentisera allting. Jag tror att människor börjar längta efter substans, en andlig dimension, och att de börjar längta efter varandra. Det räddar livet på människor. Och jag är helt övertygad om att det gäller alla, säger hon inför seriestarten.

Anna Drvnik ser också en poäng med att programmet utspelar sig i Hökis.

– Här finns en intressant blandning av folk. En bokcirkel på Bondegatan hade inte varit likadant.

Nu har hon släppt Dostojevskij för stunden och tipsar istället om boken ”Blod, eld och död” inför hösten.

– Den är framförallt bra att läsa på tunnelbanan med sina korta avsnitt, ­eftersom att man aldrig får sitta på gröna linjen.