Lugn demonstration trots stor vargkonflikt

Under fredagseftermiddagen slöt närmare 200 personer upp i Eskilsparken i Haninge för att demonstrera mot den beslutade skyddsjakten på ”Södertörnsvargen”.

  • Publicerad 16:52, 15 dec 2017

Demonstrationen som arrangerades av djurrättsaktivister i Handen kom först igång vid kvart i tre på eftermiddagen i Eskilsparken. Med plakat och talkörer gick tåget förbi kulturhuset, för att fortsätta till kommunhuset och sedan tillbaka till kulturhuset där några av demonstranterna höll tal.

– Vi hoppas på att få kommunen att inse att skyddsjakten är fel och grundas på enstaka personer som mött vargen och blivit rädda. Vargen attackerar inte människor. Det har den inte gjort på 200 år, säger Awa LaRade som är medlem i Facebook-gruppen ”Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen.”

Vargen attackerar inte människor. Det har den inte gjort på 200 år.

Politikern Mattias Bernhardsson, som sitter i kommunfullmäktige i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna, deltog också i demonstrationen. Han tycker inte att beslutet om skyddsjakt är grundat.

– Man har fallit för pressen från moderata jägare. Man försöker vara dem tillags. Men det finns jägare bland beslutsfattarna, säger Mattias Bernhardsson som menar att vargen hindrar jägarnas jakt,  därför vill de ha bort den.

Själv har han deltagit i de vandringar i skogen som syftar till att varna vargen för jägarna.

– Vi strövar omkring i skog och mark och det har fått vargen att bli mer skygg. Det är inte olagligt, säger han.

Polisen tror att djurrättsaktivisterna, som under veckan uppehållit sig där vargjakten pågår runt Tyresta och Åvaområdet, kommer fortsätta vara aktiva i runt skogsområdena i helgen.