Problem. Kommunens nya gruppboende är fortfarande omgivet av stängsel och grus. Foto: Daniel Cannervik

LSS-boendet kan bli kostsamt – har fått byggas om

Nya LSS-boendet Roshagen i Skärvik kan bli betydligt dyrare än planerat. Sedan den kritiserade huvudentreprenören kastades ut i våras har stora delar av bygget fått göras om.

  • Publicerad 12:35, 9 sep 2016

Vi har svurit tusen gånger över det här företaget.

Ekerö kommuns nya gruppboende för personer med funktionsnedsättningar skulle ha stått färdigt i oktober förra året. Men problemen har avlöst varandra under bygget. I mars slängdes den tidigare huvudentreprenören Arcer Sverige ut från bygget efter att två slutbesiktningar underkänts.

Nu, i september 2016, är boendet fortfarande inte klart.

Stora delar av det har till och med fått byggas om.

Bland annat hade grundplattan fel storlek och fick ersättas med en plåtbeklädd sockel utvändigt. På grund av detta fick även all panel på husen rivas och bytas ut.

LÄS ÄVEN: Byggföretag slängdes ut från LSS-boendet

– Många golv har fått läggas om då det fanns fukt i grundplattan, säger Mattias Rosberg, vd på Lindhov Bygg, som tillsammans med Ekerö Rederi delar på huvudentreprenörskapet efter att Arcer Sverige fick lämna i våras.

– Det är en del kvar, säger han.

Badrummen revs

Plåttaken på husen har dessutom fått bytas ut. Våtrumsintygen var heller inte godkända enligt svenska krav, vilket tvingade kommunen att riva alla badrum. För säkerhets skull.

På en byggnad ska en vägg ha buktat in på grund av ett konstruktionsfel – och fått ersättas med en ny. Just nu pågår markarbeten och förberedelser för asfaltering.

Flera underentreprenörer saknar nu betalningar på nästan två miljoner kronor.

Ekerö kommuns budget för bygget var ursprungligen 14 miljoner kronor.

– Men det kommer vi ju inte att klara, säger Mats Viker, chef på kommunens fastighetskontor.

Vad slutnotan för bygget blir i slutändan vet ingen i dag.

– Vi har inte det riktigt klart för oss än och jobbar på att försöka sammanställa det. Just nu handlar det om att få det här klart.

Hur mycket dyrare kan det bli?

– Jag vill inte spekulera.

Hur ser du på upphandlingen av Arcer Sverige i efterhand?

– Jag hade aldrig velat ha dem på bygget om jag hade vetat vad resultatet skulle bli. Men de hade en moderbolagsgaranti, vilket räcker. Så det är jättelätt att bedöma det i efterhand. Vi har svurit tusen gånger över det här företaget. Ingen hade varit lyckligare än vi i dag om vi hade valt ett annat företag, säger Mats Viker.

LÄS ÄVEN: Funktionsnedsatta hamnade i kläm i byggstrulet

På grund av allt strul har endast en person kunnat flytta in i Roshagens sex lägenheter.

– Hyresgästerna kommer att flytta in successivt i takt med att byggnaderna blir klara, säger Lena Burman Johansson, socialchef på Ekerö kommun.

Boendet, som drivs av företaget Nytida, ska nu vara klart i oktober.

Gruppboendet Roshagen

Roshagen är kommunens nya LSS-boende för personer med funktionsnedsättning och byggs i Skärvik, intill Jungfrusunds­åsen. Boendet ska innehålla sex lägenheter och en mindre lägenhet för tillfälliga och akuta behov. Lägenheterna ligger i markplan med tillgång till gemenskapsutrymmen i separat byggnad.

Huvudentreprenör för bygget var tidigare Arcer Sverige, dotterbolag till lettiska Sia Arcer. Bygget skulle tidigare ha varit klart
i oktober 2015, men har försenats i ett år.

Visa merVisa mindre

Sjunken båt ärende för Ekerö kommun

Nyheter Vraket kan bärgas från Kärsön i höst Det är Kronofogdens ansvar att se över båtar som används som bostäder och som är olovligt förtöjda. Men den båt som länge legat vid Kärsön har sjunkit, och då flyttas ansvaret vidare.fredag 15/10 15:45

Hästarna i Drottningholm ska stötta unga och öka skolnärvaron

Nyheter Ridning och stallhäng ska stärka självförtroendet Från hästryggen och stallet ska barn med särskilda behov utvecklas och stärkas. För 17-årige Viktor Björnström har Stall Kungsgården i Drottningholm blivit en värdefull plats.fredag 15/10 13:44

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre skolkommun?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...fredag 15/10 12:08