Restaurang Löwenbräu öppnade i de gamla Klarakvarteren men flyttade till Fridhemsplan 1970. Restaurangchefen Eva Karlsson och kollegan Helene Sivelöv. Foto: Maja Brand

Löwet, Fridhemsplan kl 13.20: "Den här delen av gatan är inte off längre"

Löwenbräu. Eller "Löwet". Många Stockholmare och Kungsholmsbor i synnerhet har en relation till den tyskdoftande kroginstitutionen vid Fridhemsplan. Vi lät restaurangchef Eva Karlsson berätta vad det är för en plats.

  • Publicerad 11:00, 25 mar 2017

"Vi hamnade här på Fridhemsplan 1970 efter att det gamla Klarakvarteret revs. Där låg det gamla Löwet i 60 år, från 1910. 1993 tog Gillis Andersson över verksamheten och är källarmästare än idag. Han är den fjärde i ordningen så ägarförhållandena har inte direkt varierat i överkant genom åren.

Många undrar kring namnet och det stämmer att det kommer från den tyska ölen. Men faktum är att idag serverar vi den bara i samband med Oktoberfest. Sedan Carlsberg tog över distributionen så går den inte att få tag i på fat längre, tyvärr. Så vi har den endast på flaska på hösten. Jag har varit med i länge kring restaurangen men det är först de senaste tre åren som jag är på plats i restaurangen dagligen. Det är säkert femtio år som jag varit i den här branschen och jag vet knappt varför.

Det är väl variationsrikedomen, att dagarna är så olika varandra. Och så är det nog alla dessa människor som kommer och går. Stammisar och alla kollegor som samtliga har jobbat här väldigt länge. Det är en människobransch, på gott och ont. Man kanske tror att det bara är gamla människor som är stammisar på Löwet, och på lunchen som nu kan det stämma till viss del. Vi har ju en fast lunchmeny med husmanskost på vardagarna med till exempel ärter och pannkaka på torsdagar.

Där finns sällskap som återkommer på en särskild dag. Till exempel ett gäng som kallar sig "Män födda 1931" som ses en gång i månaden. Men på helgerna är det många yngre som hittar hit och de säger ofta "vad mysigt" när de kommer in. Det är den här klassiska kvarterskrogen som man uppskattar tror jag. Den gamla inredningen och ljuset här inne. Den här typen av ställen är inte hotade vad jag kan se, även om det var några tuffa år när biografen Draken stängde för drygt 20 år sedan. Sen så har den här delen av gatan kanske varit "lite off" men det stämmer inte längre.

Det är en förtätning av Kungsholmen som pågår och den är bra för oss. Att det skulle vara stökigt eller bråkigt vid Fridhemsplan märker vi inte av. Jag tror det är mer på andra sidan gatan där ölen är betydligt billigare, haha."