Lovisa Kronsporre framför Centerns kansli i Gamla stan där hon suttit i många möten med Cuf. Foto: Louise Kristoffersson

Lovisa från Brottby vill leda Cuf

Lovisa Kronsporre, 24, från Brottby kan bli ordförande Centerns ungdomsförbund, Cuf. Hon och ännu en kandidat utmanar valberedningens förslag William Fröding. – Jag hoppas få förtroendet, säger hon.

  • Publicerad 20:08, 7 maj 2021

I nästa vecka väljer ungdomsförbundet ny styrelse. Valberedningens förslag till nästa ordförande är William Fröding från Jönköping.

Men Lovisa Kronsporre vill också vara med i matchen. Hon och Reka Tolnai från Nacka kandiderar båda utan att vara nominerade.

Så brukar det gå till i Cuf. Senast 2015 valdes Magnus Ek till ordförande utanför valberedningens förslag.

När Lovisa Kronsporre ska hålla sitt anförande kommer hon att trycka på de erfarenheter hon gjort som kommunpolitiker i Vallentuna och inom Cuf. Där har hon suttit i distriktsstyrelsen och är nu ledamot och utrikespolitisk talesperson i förbundsstyrelsen.

– Framför allt måste vi bygga upp en bra organisation inför valet. Både för att göra en bra valkampanj och för att vara en blåslampa på partiet nu när de fått en mittenroll, säger hon.

Hon gick med i Cuf 2014 eftersom hon saknade bra gång och cykelvägar hemma i Brottby.

– Nu är det äntligen på gång och det är väldigt kul.

Miljö och klimat är hon särskilt engagerad i.

– Och det finns så många unga som inte känner framtidshopp. Klarar man inte gymnasiebetygen är det väldigt tufft. Det har varit mycket distansundervisning och arbetsmarknaden är tuff. Man kan göra mycket med föreningsliv och att skapa en mer meningsfull fritid för unga. Förhoppningsvis kan det leda till jobb och bättre självförtroende.

Lovisa Kronsporre

Ålder: 24 år.

Bor: Brottby.

Gör: Politisk sekreterare i Haninge. Jurist.

Bakgrund: Kyrkoråd och kyrkofullmäktige i Össeby. Ersättar ordförande i utbildningsnämnden. Ordförande i kulturnämnden 2014–16. Ordförande i kulturnämnden och för Jusek student 2016-18. Ledamot kommunfullmäktige, ersätttare i kommunstyrelsen och till riksdagen 2018.

Visa merVisa mindre